Beograd
1

Kod kradljivaca slike pronađeno 1,6 miliona eura

SRNA
Slika "Dječak u crvenom prsluku"
Slika "Dječak u crvenom prsluku"
Zbog krađe slike Paula Cezannea "Dječak u crvenom prsluku", vrijedne 100 miliona eura, uhapšen je vođa grupe Ivan Peković iz Beograda i trojica njegovih saučesnika u Beogradu i Čačku, kod kojih je pronađeno 1,6 miliona eura i vatreno oružje.

"Peković je lociran u blizini stadiona Crvene zvezde i, pošto je vozio veoma brz automobil, u potjeru za njim uključeni su presretači. Jurnjava se odigrala duž Ustaničke ulice do hotela Radmilovac, a zatim u pravcu Leštana gdje su mu dva presretača presjekla put na jednom parkingu, kada je i uhapšen", rekao je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Peković je potom sproveden u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) na saslušanje. Hapšenja su izvedena u akciji SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, a pripremana su nekoliko mjeseci u saradnji sa kolegama iz nekoliko država, piše beogradski "Blic".

Dvojica državljana Srbije bila su osumnjičena za najveću krađu umjetničkih slika u Evropi - pljačku četiri slike Vincenta van Gogha, Claudea Moneta,E dgara Degasa i Paula Cezannea (među kojima je i "Dječak u crvenom prsluku"), procijenjene na 112 miliona eura, a odnijete iz muzeja u Cirihu u oružanom napadu 10. februara 2008. godine.

Radi se o najvećoj krađi počinjenoj u Švicarskoj. Dvije ukradene slike procijenjene na 44 miliona eura nađene su dva dana poslije pljačke, a otkriće "Dječaka u crvenom prsluku" u Beogradu prvi je veći pomak u istrazi od tada. 

Beogradska policija je prošle godine u jednom sefu u Beogradu pronašla i slike španskog slikara Pabla Picassoa "Glava konja" i "Čaša i bokal", čija je vrijednost procijenjena na oko tri miliona dolara, a koje su 6. februara 2008. godine ukradene sa izložbe u Švicarskoj.