Izlazne ankete
22

Koalicija Hashima Thacija osvojila većinu na vanrednim izborima na Kosovu

Klix.ba
Hashim Thaci (Foto: EPA)
Hashim Thaci (Foto: EPA)
Izlazne ankete pokazuju da je koalicija predvođena predsjednikom Hashimom Thacijem i njegovom Demokratskom strankom Kosova (PDK) osvojila većinu glasova na vanrednim izborima na Kosovu.

Prištinska televizija Klan Kosova objavila je da je koalicija "PAN" koju čine Demokratske partije Kosova (DPK), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih stranaka osvojila 40 posto glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima.

Mediji prenose da je na drugom je mjestu pokret Samoopredjeljenje s 29,9 posto glasova, a koalicija premijera Ise Mustafe (koalicija pod vodstvom Demokratske lige Kosova) na trećem je mjestu s 27,2 posto glasova.

Kosovska Centralna izborna komisija saopćila je da je odaziv glasača bio 41,1 posto te da je on najniži ikad zabilježen na Kosovu. Na izborima je sudjelovalo 26 stranaka i koalicija od kojih je pet srpskih.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj već je proglasio pobjedu koalicije "PAN" za koju je kazao da je ubjedljivo pobijedila na današnjim izborima.

"Jasna odluka obavezuje vladu Kosova", poručio je on zahvalivši koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit zemlje.

Mediji upozoravaju da bi pobjeda Thacijeve koalicije mogla dovesti do jačanja napetosti sa susjednom Srbijom.

Na drugoj strani Srna javlja da je Srpska lista je osvojila apsolutnu pobjedu na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu. Kako navode, prema prvim preliminarnim rezultatima, Srpska lista je na svim biračkim mjestima osvojila u prosjeku od 80 do 85 posto glasova.

Prebrojavanje glasova je u toku, a prvi preliminarni rezultati bit će saopćeni najvjerovatnije ujutro.