Regija
20

Ko je Drago Prgomet, ključna ličnost za formiranje nove hrvatske vlasti

Piše: S. Č.
Drago Prgomet (Foto: Index.hr)
Drago Prgomet (Foto: Index.hr)
Prema nezvaničnim rezultatima izbora u Hrvatskoj, koalicija MOST koju predvodi Drago Prgomet zasad ima 19 mandata u hrvatskom Saboru. Prema mišljenju mnogih upravo Prgomet i njegova politička opcija predstavljaju najveću alternativu HDZ-u i SDP-u, ali i ključna su karika za formiranje Sabora.

Naime, za izglasavanje nove vlade neophodno je prikupiti 76 glasova u Saboru, pa će i HDZ i SDP morati računati na pregovore s koalicijom Most koju predvodi Prgomet. Opcija da SDP i HDZ koaliraju skoro da je nemoguća iako ni to ne treba isključiti.

"Pokazali smo ne da smo treći, već da smo jedini i pravi put. Spremni smo preuzeti odgovornost za provođenje reformi, ali smo i voljni razgovarati sa svima koji razmišljaju poput nas", rekao je Prgomet nakon preliminarnih rezultata glasanja koji su pokazali da njegova opcija ima 19 mandata.

Prgometa mnogi smatraju odlučnim i karizmatičnim liderom koji ne posustaje lako.

Lider Mosta je naše gore list. Rođen je 23. maja 1965. godine u Žeravcu kod Dervente. Medicinu je diplomirao u Banjoj Luci 1990. godine, a potom i na medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je nakon postdiplomskog studija stekao i zvanje doktora nauka.

Kao dugogodišnji član HDZ-a, bio je od 2003. do 2006. zastupnik u Hrvatskom saboru. Godine 2012. izabran je za zamjenika predsjednika stranke, međutim, nije uspio ostvariti dobar odnos s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i 27. februara 2015. napušta stranku.

Kroz izdatu knjigu javnosti je dao do znanja da je "ponosni dragovoljac Domovinskog rata" i da je kao član saniteta koji je pomagao ranjenicima na prvim borbenim linijama od prvog dana uključen u obranu domovine.

Što se tiče ovogodišnjih izbora u Hrvatskoj, Prgomet je izjavio kako se MOST neće prikloniti nijednoj drugoj opciji pomažući joj u formiranju saborske većine.

"Smatram postizbornu koaliciju prevarom naroda. Nije jednostavno nakon 25 godina jednoumlja dobiti novu političku snagu na sceni. Mi možemo razgovarati o budućim politikama, ali to ne znači koaliciju. Ko podrži naš program dobit će i našu potporu", izjavio je za Novu TV. Naime, priča se da su mu iz HDZ-a nudili i mjesto premijera.

U narednom periodu ostaje da se vidi da li će Prgomet ostati dosljedan svojim riječima.