Uoči izbora u Hrvatskoj
0

Ko će osvojiti naklonost Hrvata iz BiH?

Sarajevo-x.com
Hrvatski kandidati za novog predsjednika u velikoj su trci za glasove posjetili i Bosnu i Hercegovinu, nadajući se da će im glasovi ovdašnjih Hrvata donijeti prevagu u pobjedi na izborima 27. decembra. Citirajući profesora sa Fakulteta političkih znanosti Tportal navodi da se biračko tijelo u BiH iz izbora u izbore smanjuje, tako da ono neće biti presudno kad je u pitanju pobjeda.

Pet kandidata, od kojih će samo jedan zamijeniti Stjepana Mesića na kormilu države, imali su različita obećanja biračima u BiH. Miroslav Tuđman im je otvoreno obećao treći entitet, SDP-ov Ivo Josipović vodio je "ne kampanju, već jedan oblik informisanja", dok je Nadan Vidošević na dvodnevnoj turneji predlagao i kako bi trebalo urediti našu zemlju, te izjavio da "Hrvati u BiH nisu dijaspora".

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podsjećao je na "obavezu Hrvatske da skrbi za Hrvate u BiH", dok je Dragan Primorac izjavio da "hrvatski građani koji žive u Bosni i Hercegovini ostvaruju sva prava koja su im Ustavom zagarantirana, baš kao i svi ostali državljani Republike Hrvatske".

Smanjenjem izdvajanja Hrvatske za pomoć Hrvatima u BiH opao je interes ovog naroda za izlaskom na izbore, tako da će biti zanimljivo vidjeti kome će i u kojoj mjeri pokloniti svoje glasove.