Uskoro odluka
0

Ko će biti novi povjerenik za Agrokor

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u podne u Banskim dvorima s koalicijskim partnerima s kojima HDZ čini većinu u Saboru. Na sastanku je razgovarano i o novom povjereniku za Agrokor nakon što je Ante Ramljak dao ostavku.

Nakon sastanka neki od koalicijskih partnera izjavili su kako im je rečeno da će u Agrokoru biti imenovana višečlana uprava te da bi se to trebalo dogoditi u idućih nekoliko dana, prenosi Al Jazeera Balkans.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor uvjeren je da će situacija u vezi s Agrokorom do sredine sedmice biti riješena.

"Imat ćemo novu upravu s više članova. Danas u 15 sati predstavnici svih vjerovnika dolaze dati podršku vladi i u izboru povjerenika i nastavka procesa. Svi zajedno radimo na tome da sve završi 10. jula", rekao je Kosor.

"Ako do 10. jula dođe do nagodbe, onda su ova saborska većina i predsjednik Vlade Andrej Plenković uspjeli bez i jedne kune poreskih obveznika izvući Agrokor iz problema, a svi znamo da su dugovi 60 milijardi kuna (više od osam milijardi eura). Ako to napravimo bez ijedne kune poreskih obveznika, onda smo uspjeli, a to ćemo znati 10. jula", rekao je Kosor.

Saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke (HNS) Milorad Batinić izjavio je, dolazeći na sastanak, da će premijer, kao što je i najavio, pravovremeno iznijeti ime, ali da ne želi špekulirati.

"Odluke se ne donose preko noći i tu se mogu složiti s premijerom – on mora dobro i kvalitetno promisliti o odluci", rekao je Batinić, izrazivši uvjerenje da će premijer u vezi s povjerenikom pitati ne samo HNS, nego i sve partnere.

Sastanak je održan uoči dolaska predstavnika svih velikih vjerovnika Agrokora koji bi trebali doći na pregovore s Vladom Hrvatske, a očekuje se i da će premijer Andrej Plenković nakon sastanka otkriti koga će Vlada predložiti za novog vanrednog povjerenika za koncern umjesto Ramljaka.

Poslovni dnevnik piše da dolaze vjerovnici iz raznih grupacija – od dobavljača iz hrvatskih i stranih kompanija preko predstavnika investicijskih fondova i svjetskih banaka do domaćih bankara, koji su složni u tome da prije imenovanja žele razgovarati s Vladom o novom povjereniku, prenosi Tanjug.

Ključni je sastanak s pet članova privremenog vijeća vjerovnika, koji je zakazan za 15 sati, dok su za kasnije sazvani Nacionalno vijeće i Predsjedništvo HDZ-a.

Hrvatski su mediji ranije u ponedjeljak nagađali da će, nakon što vjerovnici pristanu na njegov izbor, Plenković predstaviti ime osobe o kojoj javnost nagađa danima.

Izbor neće biti jednostavan jer se moraju zadovoljiti i politički interes i interes vjerovnika, a oni nisu komplementarni, konstatuje Poslovni dnevnik.

Vjerovnici žele osobu koja je već intenzivno upoznata o procesu, dok Plenkoviću treba osoba koja neće moći biti prozivana za sukob interesa i koja će biti politički prihvatljiva.

Vlada bi trebala obaviti razgovor s vjerovnicima "roll-up" aranžmana s kojima se treba dogovoriti da ne posegnu za aktiviranjem klauzula ugovora koje im omogućavaju da podignu kamatu na 1,06 milijardi eura težak dug.

Kredit je u cijelosti povučen, odnosno povučeno je 480 miliona eura svježeg kapitala, iz kojeg je dosad podmireno više od 100 miliona eura starog duga dobavljačima i finansirano tekuće poslovanje Agrokorovih kompanija uoči prošle turističke sezone.

Za ovu sezonu Agrokor je likvidan i ima približno 200 miliona eura na računu, piše Poslovni dnevnik.

Andrej Plenković ranije je rekao da se vode konsultacije o izboru novog vanrednog povjerenika te da će Vlada RH u vrlo kratkom roku predložiti Trgovačkom sudu vanrednog povjerenika i njegovog zamjenika.

Prošle srijede ujutro potvrđeno je da je Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku na funkciju vanrednog povjerenika za Agrokor predsjedniku Vlade RH, kako ne bi, poručio je Ramljak, postao prepreka postizanju nagodbe.

Premijer Plenković kazao je kasnije u srijedu da proces vanredne uprave i proces nagodbe idu dalje i da Vlada provodi konsultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove vanredne uprave, a dotad Ramljak nastavlja svoj posao.