{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Knjigu "Dragulj Medine“ vratiti čitaocima

S
27.8.2008. u 17:25
0
13
Knjigu "Dragulj Medine“ vratiti čitaocima
0
Knjigu "Dragulj Medine“ vratiti čitaocima
Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije (Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Beogradski centar za ljudska prava...), traže da se roman "Dragulj Medine", američke spisateljice Sherry Jones, koji je povučen je iz prodaje u Srbiji, jer ga je Islamska zajednica Srbije ocijenila kao uvredu za muslimane, vrati čitaocima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nevladine organizacije smatraju da se Islamska zajednica Srbije treba izviniti izdavačkoj kući Beobuk jer je Islamska zajednica u Srbiji dala sebi za pravo da propisuje šta se ne smije, a šta ne čitati, čime je povrijedila pravo svakog građanina da slobodno formira svoj sud.

"Tražimo da se knjiga vrati čitaocima da sami prosude o vrijednosti knjige. Očekujemo da se Islamska zajednica izvini svim građanima Srbije i svijeta, zbog pokušaja ugrožavanja slobode mišljenja i izražavanja“, naglašavaju iz ovih nevladinih organizacija.

Podsjećamo, knjiga "Dragulj Medine“ opisuje život sedme žene poslanika Muhameda, Ajše bint Abi Bakr, od njene šeste godine, kada se vjerila sa poslanikom.

Objavljivanje knjige u SAD pratila je žučna polemika o slobodi govora, nakon što je promocija knjige u maju ove godine odložena, jer je profesorica Univerziteta u Teksasu Deniz Spielberg, ekspert za islam i rani srednji vijek, roman ocijenila kao potencijalnu prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: