{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Knjigu "Dragulj Medine“ vratiti čitaocima

S
27.8.2008. u 17:25
0
13
Knjigu "Dragulj Medine“ vratiti čitaocima
0
Knjigu "Dragulj Medine“ vratiti čitaocima
Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije (Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Beogradski centar za ljudska prava...), traže da se roman "Dragulj Medine", američke spisateljice Sherry Jones, koji je povučen je iz prodaje u Srbiji, jer ga je Islamska zajednica Srbije ocijenila kao uvredu za muslimane, vrati čitaocima.
Nevladine organizacije smatraju da se Islamska zajednica Srbije treba izviniti izdavačkoj kući Beobuk jer je Islamska zajednica u Srbiji dala sebi za pravo da propisuje šta se ne smije, a šta ne čitati, čime je povrijedila pravo svakog građanina da slobodno formira svoj sud.

"Tražimo da se knjiga vrati čitaocima da sami prosude o vrijednosti knjige. Očekujemo da se Islamska zajednica izvini svim građanima Srbije i svijeta, zbog pokušaja ugrožavanja slobode mišljenja i izražavanja“, naglašavaju iz ovih nevladinih organizacija.

Podsjećamo, knjiga "Dragulj Medine“ opisuje život sedme žene poslanika Muhameda, Ajše bint Abi Bakr, od njene šeste godine, kada se vjerila sa poslanikom.

Objavljivanje knjige u SAD pratila je žučna polemika o slobodi govora, nakon što je promocija knjige u maju ove godine odložena, jer je profesorica Univerziteta u Teksasu Deniz Spielberg, ekspert za islam i rani srednji vijek, roman ocijenila kao potencijalnu prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: