Hrvatska
0

Knezović slobodno šeta Zagrebom i prima penziju

Sarajevo-x.com
Foto: S.Midžor/24sata.hr
Foto: S.Midžor/24sata.hr
Posljednji slučaj bjekstva od pravde u zemlju čije državljanstvo također imate je onaj Olivera Knezovića. Protiv ovog čovjeka u BiH podignuta je optužnica za ubistvo 24-godišnjeg Sarajlije Vedrana Puljića. Ipak, to mu nimalo ne smeta da se slobodno šeta ulicama Zagreba i da, baš kao i drugi bjegunci iz Hrvatske u BiH i obrnuto, poručuje kako ne vjeruje pravosuđu zemlje u kojoj se sumnjiči za krivično djelo.

Hrvatski mediji bilježe kako se Knezović, prvooptuženi u slučaju ubistva u neredima u Širokom Brijegu 4. oktobra, nakon što je utvrđeno da ima hrvatsko državljanstvo, nimalo ne brine zbog eventualnog izručenja BiH, baš kao što se ne brine ni Branimir Glavaš, a vjerovatno ni doktor Ognjen Šimić, Ante Jelavić i drugi.

Kazneni zakon je taj koji im "štiti leđa", a prema ovom zakonu zemlja ne dopušta izručenje svojih državljana drugim zemljama, pa čak i kad su osuđeni za djela kao što je ubistvo ili ratni zločin.

"Dok ne bude izručivanja, zločinci će se bježanjem preko granice izrugivati pravdi", piše Jutarnji list i dodaje kako se "na prste jedne ruke mogu nabrojati slučajevi suđenja zločincima od strane pravosuđa države u koju su pobjegli".

Iako se s vremena na vrijeme najavljuje sklapanje dvostranih sporazuma o izručenju u državama regije, i dalje nije poznato koliko će trajati praksa bjekstava osumnjičenika. Dotad će Oliver Knezović primati osam hiljada kuna (oko 1.100 eura) hrvatske penzije i bezbrižno šetati Zagrebom, a ljudi poput Branimira Glavaša naprasno otkrivati svoju ljubav prema BiH i graditi kuću, a možda i pokrenuti vlastiti biznis?