{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ključna svjedokinja u slučaju Miloševića elitni život zamijenila socijalnom pomoći

2.1.2015. u 12:00
28
106
Ključna svjedokinja u slučaju Miloševića elitni život zamijenila socijalnom pomoći
28
Ključna svjedokinja u slučaju Miloševića elitni život zamijenila socijalnom pomoći
Svjedokinja B129 u suđenju Slobodanu Miloševiću koja je ključna jer je ovog zločinca povezala sa srbijanskim paravojnim formacijama koje su počinile strašne zločina na području Hrvatske i BiH 90-ih godina, zaboravljena je od svih.
Da bi dobila status zaštićenog svjedoka morala se odreći svog elitnog života, odseliti u Englesku i godinama živjeti na socijalnoj pomoći.

Godinama nakon što je osoba protiv koje je svjedočila umrla, odlučila je progovoriti, ali i dalje iz sjene jer ostaci Miloševićeve mreže i Željka Ražnatovića su i dalje živi i čekaju je. Njen život bio je ugrožen već jednom kada su u Haškom sudu tokom suđenja pustili snimak svjedočenja s njenim stvarnim glasom. Uglednu advokaticu nije bilo teško prepoznati. Pokušali su je ubiti na ulicama u Beogradu i tada je sa svojim mužem ušla u program zaštite svjedoka koju je Haški sud imao.

"Ne razmišljam o riziku jer želim da govorim glasno i jasno. Žrtve i svjedoci moraju biti zaštićeni . Anonimnost čini mene kriminalcem, ne njih", rekla je svjedokinja.

Poveznica Miloševića i ArkanaTokom suđenja povezala je velikog predsjednika sa Ražnatovićem, poznatijim kao Arkan koji je bio vođa zloglasnih Tigrova koji su bili uključeni u brojne krvave zločine, uključujući i etničko čišćenje muslimana u BiH, piše Daily Mail.

Zbog toga je morala promijeniti sve u svom životu, zaboraviti na stari, zaboraviti prijatelje i porodicu. Njihovi identiteti i životi su izbrisani, a smješteni su u državni stan na sjeveru Engleske. Živjeli su od 100 funti državne pomoći koju su dobijali sedmično. Sve diplome koje su imali o završenim fakultetima su uništene. Sve su morali ispočetka.

"Moj muž je ponovo morao polagati vozački, a ja nisam mogla raditi u praksi. Još uvijek završavam studije kako bih ponovo bila kvalificirana za pravnog zastupnika", kazala je.

Uništen život i prijetnjeipak, pronašli su posao vrlo brzo i postali prava porodica pod novim imenom. No, tokom 2010. godine ICTY i Metropolitan police prijetili su joj i ucjenjivali da ponovo svjedoči, ovaj put protiv dvojice Srbijanca koji su proglašeni nevinim. Nakon svega što je uradila i proživjela, odlučila je tužiti policiju koja je trebala zaštititi, a ne prijetiti joj i ugroziti je.

B129 nekada je bila vrlo bliska s najvišim zvaničnicima srbijanskog društva i bila je gošća na Arkanovom vjenčanju s popularnom pjevačicom Svetlanom Veličković. No, odbila je da govori protiv Arkana kazavši kako je njegova jedinica formirana u specijalne svrhe, a ne da napada civile.

"Ne branim nijednu stranu. Rat je najgora opcija", kazala je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: