Mediji o Barrosovoj posjeti
0

"Ključ za Evropu je u rukama Srbije"

FENA
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
U izvještajima o posjeti predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa Srbiji, svjetski mediji u prvi plan jasno ističu njegovu poruku da se ključ za Evropu nalazi u rukama Srbije i da, kada je riječ o reformama, Komisija od Srbije očekuje rezultate prije ljeta.

AFP prenosi Barrosovu izjavu, poslije jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, da je saradnja Srbije sa sudom u Haagu "važan i nezamjenljiv uvjet" za proces evropskih integracija države, i da Evropska komisija očekuje napredak o pitanju hapšenja dvojice preostalih haških bjegunaca, kako bi mišljenje o saradnji s tim sudom moglo biti "pozitivno".

Radio Slobodna Evropa je izvijestio da je Barroso kao glavne prioritete na koje Vlada Srbije treba da obrati pažnju u narednom periodu istakao reformu pravosuđa, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, saradnju s Hagom i ekonomske reforme.

Reuters prenosi izjavu Barrosa da je 2011. godina "ključna prilika za Evropu i Srbiju", da se od Srbije očekuje da uradi "najviše moguće", ali da "ima još mnogo toga da se uradi".

Britanska agencija navodi da su srpski zvaničnici navikli da očekuju zahtjevne uvjete.

"Ko je ikad mekan kad je riječ o Srbiji?", izjavio je Reutersu potpredsjednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić poslije sastanaka, prenio je Tanjug.