Regija
0

Kipar se protivi proglašenju nezavisnosti Kosova

FENA
Kiparska ministrica za vanjske poslove Erato Kozaku-Marcullis izjavila je u četvrtak u Helsinkiju da ništa ne može pokolebati "načelno" protivljenje njene zemlje jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Kipar, načelno ne može i neće priznati jednostrano proglašenje Kosova", rekla je ministrica Kozaku-Markullis novinarima nakon posjete Finskoj.

"Nema nikakve šanse da promijenimo naš stav", dodala je ona, naglasivši da Kipar, članica Evropske unije od maja 2004., nije jedina koja tako misli unutar 27-orice.

Dvadesetak zemalja članica EU-a, posebno "velike zemlje", spremno je da priznaju nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom, čak i bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, gdje bi Rusija podržala Srbiju u odbijanju da se Kosovu odobri veći oblik autonomije.

Međutim, druge zemlje, poput Kipra, podijeljenog otoka od 1974., Grčke, Slovačke ili Rumunije, plaše se jer bi to moglo pothraniti njihove unutarnje separatističke snage.

Ministrica Kozaku-Marcullis je, ipak, naglasila da kiparsko protivljenje nije povezano s turskim pitanjem.

"Ovo nema nikakve veze s okupiranim dijelom Kipra, to nema veze ni s činjenicom što se plašimo da bi Turska Republika Sjeverni Kipar (RTCN) mogla proglasiti svoju nezavisnost, jer je ona to već uradila 1983. i Vijeće sigurnosti je tada reagiralo vrlo oštro", rekla je ona.

Kipar smatra da to pitanje znači "poštivanje međunarodnog prava" i plaši se da to "ne bude presedan u međunarodnim odnosima" u slučaju jedostranog proglašenja nezavisnosti.