Regija
0

Kineski predsjednik u posjeti Hrvatskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineski predsjednik Hu Jintao doputovao je u petak popodne u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv hrvatskog kolege Stjepana Mesića.

Hua su u zračnoj luci u Zagrebu dočekali Mesić i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. To je prvi posjet kineskog predsjednika Hrvatskoj otkako su dvije zemlje prije 17 godina uspostavile diplomatske odnose, javila je Hina.

Mesić je 2002. godine bio u službenom posjetu Kini kojoj je tada na čelu bio Jiang Zemin, a s Huom se sastao prošle godine u Pekingu u prigodi otvaranja Olimpijskih igara.

  • Između Hrvatske i Kine postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, pogotovo otkako su dvije zemlje 2005. godine potpisale partnerstvo o općoj suradnji, kazao je u četvrtak veleposlanik kineski veleposlanik Lianqi Wu, najavljujući dolazak svoga predsjednika u Zagreb. Hrvatska je jedina zemlja u regiji s kojom Kina ima takav oblik partnerstva.

Osim s domaćinom, predsjednikom Mesićem, kineski će predsjednik u Zagrebu razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Hu i Mesić u subotu će ujutro u zagrebačkom hotelu Westinu otvoriti hrvatsko-kineski gospodarski forum.

S kineskim predsjednikom u Zagreb je doputovalo i više od 200 kineskih poduzetnika, zainteresiranih za infrastrukturne projekte u Hrvatskoj, ali i za plasiranje hrvatskih proizvoda na velikom kineskom tržištu. Velike mogućnosti za suradnju također postoje na području turizma.