Regija
0

Kina za pregovore Beograda i Prištine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Juanchao ponovio je da se njegova zemlja protivi proglašenju nezavisnosti Kosova i zalaže za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

"Vjerujemo da od rješenja kosovskog pitanja zavisi mir i stabilnost balkanske regije, osnovna pravila međunarodnih odnosa, kao i autoritet i uloga Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Liu na konferenciji za novinare.

Kineski zvaničnik dodao je i kako njegova zemlja želi da Srbija i Kosovo pregovorima dođu do obostrano prihvatljivog rješenja, prenio je Reuters.

"Jednostrano djelovanje kosovske strane može imati niz posljedica i ozbiljno ugroziti mir i stabilnost balkanske regije, kao i cilj Kosova da ostvari multietničko društvo. Kina ozbiljno strahuje zbog toga", rekao je Liu.

Pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill, koji se nalazi u Pekingu zbog korejskoga nuklearnog programa, izjavio je da je "situacija na Kosovu jedinstvena" u očiglednom pokušaju da smiri suprotstavljanje Kine nezavisnosti Kosova.

"Kao što sam danas naglasio svojim kineskim sagovornicima, situacija na Kosovu je jedinstvena, zaista jedinstvena, i na svijetu nema nijedne slične situacije", rekao je Hill novinarima.

Hill je ponovio da su Sjedinjene Države zadovoljne zbog proglašenja nezavisnosti Kosova i dodao da Amerika želi dobre odnose i sa Srbijom.