{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"KFOR treba nastaviti da štiti vjerske objekte na Kosovu"

F
12.2.2010. u 08:40
0
2
"KFOR treba nastaviti da štiti vjerske objekte na Kosovu"
0
"KFOR treba nastaviti da štiti vjerske objekte na Kosovu"
Boris Tadić
Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je ocijenio da je takozvani plan za integraciju sjevernog Kosova prijetnja stabilnosti u cijeloj regiji te da je neophodno da KFOR nastavi štititi kosovske Srbe i srpske vjerske objekte na Kosovu.
U saopćenju iz Tadićevog kabineta nakon sastanka sa zapovjednikom NATO snaga za Evropu, admiralom Jamesom Stavridisom, navodi se kako Tadić smatra da su Srbi na Kosovu i dalje "najugroženiji narod na tlu Evrope" te da je zato neophodno da KFOR nastavi štititi i kosovske Srbe i srpske manastire i crkve, bez obzira na odluku o smanjenju broja vojnika na Kosovu.

Tadić je, kako se navodi, s admiralom Stavridisom razgovarao o aktivnostima Srbije u programu Partnerstvo za mir i saradnji s KFOR-om u očuvanju mira i sigurnosti na Kosovu.

Snage KFOR-a na Kosovu smanjene su od 1. februara s 14.000 na 10.000 vojnika, pri čemu neće biti ugrožena stabilnost, stoji u saopćenju KFOR-a koje su prenijeli beogradski mediji.

Srbijanski mediji ovih dana izvještavaju o nacrtu plana Međunarodnog civilnog ureda u Prištini i kosovske vlade kojim bi se sjever Kosova, pretežno nastanjen Srbima, integrirao u kosovski politički sistem, a koji su, ističe se, srbijanski dužnosnici odbacili ocijenivši ga opasnim po regionalnu stabilnost.

Plan se, kako se tumači, odnosi na četiri glavna područja: jačanje vladavine zakona na cijelom teritoriju Kosova, decentralizaciju i formiranje nove općine Sjeverna Mitrovica, pitanje općinske vlasti u tri sjeverne općine (Leposavić, Zvečane i Zubin Potok) te poboljšanje socio-ekonomske situacije na tom dijelu Kosova.

Dodaje se da je postojanje plana potvrdio i šef Međunarodnog civilnog ureda na Kosovu Pieter Faith, te da strategija predviđa izravno vezivanje evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške "paralelnim strukturama" na sjeveru Kosova. To, kako preciziraju mediji, treba učiniti "uz rješenje po kojem će Beograd sačuvati obraz, ali i smanjiti i konačno obustaviti svoju potporu paralelnim strukturama, uz istovremeno približavanje Srbije EU".

Nacrt plana, kako je navedeno, zamišljen je kao dio procesa decentralizacije na Kosovu, s ciljem preuzimanja kontrole nad sjevernim djelom Kosovske Mitrovice, većinski nastanjene Srbima.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo 8. februara na sastanku u Beču poduprla je plan za integraciju sjevernog Kosova u prištinske institucije, koji je iznio Međunarodni civilni ured, te pozvala sve strane, uključujući i Srbiju, da imaju "konstruktivnu ulogu u tom značajnom procesu kako bi se osigurali bolji životni uslovi na sjevernom Kosovu".

Kako su prenijeli beogradski mediji, po ocjeni tog međunarodnog tijela, sačinjenog od država koje su priznale Kosovo, integracija svih zajednica u kosovsko društvo, "pogotovo cjelokupne zajednice kosovskih Srba, bit će ključni izazov kako bi se osigurala održiva budućnost i ojačala demokracija Kosova".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: