Objavili fotografije
43

KFOR patrolira na sjeveru Kosova nakon Kurtijevih navoda da Radojičić priprema novi napad

N. V.
Foto: KFOR
Vojnici KFOR-a patroliraju u blizini Leposavića, potvrdila je to misija NATO-a svega nekoliko sati nakon optužbi iz Prištine da Milan Radoičić priprema novi napad na sjeveru Kosova. Njihove patrole su primijećene i u Zvečanu.
"Američki vojnici dodeljeni Regionalnoj komandi KFOR-a Istok (RC-E) vrše bezbednosnu patrolu u blizini Leposavića", poručili su iz KFOR-a.

Naglasili su da je ova misija NATO-a u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244 iz 1999 – da obezbijedi sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja.

Objavili su i fotografije na kojima se vide vojnici KFOR-a kako patroliraju sa dugim cijevima i opremom, a objava je uslijedila svega nekoliko sati nakon što je kosovski premijer optužio Milana Radoičića da priprema nove napade i da za to koristi poligone Vojske Srbije.

To je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije, a Kurti je istaknuo i kako se Radoičić sastaje s BIA-om, a da firmu u Novom Pazaru koristi kao skladište za oružje i pružanje utočišta pripadnicima Civilne zaštite koje je Priština proglasila terorističkom organizacijom.

Snimke KFOR-a djele i korisnici društvenih mreža objašnjavajući da su na pozicijama njihova vozila, uglavnom borbena, ali i medicinska.

Nakon napada u Banjskoj, NATO je uvećao svoje prisustvo na Kosovu, a nedavno je došao još jedan kontigent vojnika KFOR-a.