Regija
0

KFOR osudio današnje incidente na Kosovu

SRNA
KFOR je najoštrije osudio današnje incidente na Kosovu, te zatražio sprovođenje detaljne istrage o bacanju molotovljevih koktela i kamenovanju đačkih u žuto ofarbanih autobusa sa Srbima u blizini autobuske stanice u Prištini.

Niko od zvaničnika Srba koji učestvuju u radu kosovskih institucija nije se oglasio povodom incidenata, što posebno iritira preostale Srbe na Kosovu.

Predsjednik kosovske opštine Gračanica Bojan Stojanović rekao je da sa gnušanjem osuđuje napad na srpsku djecu koja su o Vidovdanu prisustvovala 623 . godine od Kosovskog boja, jednog od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji.

"Kome djeca mogu biti prijetnja? Taman pomislimo da su se tenzije smirile i da se krećemo na bolje, a ono opet moramo da se borimo za prava, i to čija prava - djece!", rekao je Stojanović.

Dopisnik Srne iz Prištine u više navrata je pokušao da dobije izjavu od zvaničnika Euleksa, ali u u ovoj misiji EU kažu da "nije vrijeme za izjave i da je u toku prikupljanje informacija".

Kosovska policija je saopštila da nema informacija o incidentu u blizini autobuske stanice, ali da je u toku prikupljanje informacija, jer je napad prijavljen telefonskim pozivom.

Grupa nepoznatih lica, kod autobuske stanice u Prištini, kamenovala i bacila molotovljeve koktele na više autobusa sa Srbima koji su se danas vraćali sa Gazimestana u Gračanicu.

Nakon toga, grupa, pretpostavlja se, srpskih mladića kamenovala je autobus s Albancima koji saobraća na relaciji Priština - Janjevo - Lipljan.