Zagreb Pride 2012.
24

FOTO+VIDEO / Kerum homofob godine, Boris Dežulović najveći homofrend

Klix.ba
Zagreb Pride 2012. (Foto: AFP)
Na danas održanom skupu Zagreb Pride 2012. za homofoba godine izabran je splitki gradonačelnik Željko Kerum dok je titula homofrenda godine pripala je novinaru Borisu Dežuloviću, piše Tportal.hr.

Ni Kerum ni Dežulović po nagradu nisu došli no za razliku od Keruma Dežulović je poslao duhovito pismo.

"Hrvatice i Hrvatice, Hrvati i Hrvati, draga topla braćo! Ne mogu doći po nagradu jer kao deklarirani homoseksualac u četiri zida svoje sobe sa tri znojna i polugola prijatelja čekam prijenos utakmice s Eura....", napiso je Dežulović u uvodu pisma.

Iako se očekivalo nekoliko hiljada ljudi, u povorci se nalazi se oko tri hiljade pripadnika LGBTQ populacije i oni kojih ih podupiru u borbi za njihova prava. Među njima se nalaze bivša ministrica Mirela Holy i pisac Predrag Matvejević.

Marko Jurčić, glavni i odgovorni za ovogodišnji Pride, kazao je da je "prošlogodišnji ZG Pride bio više protest solidarnosti protiv nasilja koje se dogodilo u Splitu, dok ove godine želi upozoriti Vladu da što prije izradi nacrt zakona o životnim partnerima", prenosi Tportal.hr.

Predrag Matvejević, koji je nakon splitskog odlučio podržati i zagrebački Pride, iznenađen je malim brojem sudionika.

"Čudi me da nas je tako malo. Ne vidim ni kolege iz akademske zajednice", kazao je Matvejević i dodao da Pridove podržava još od svojih dana provedenih na Univerzitetu u Sorbonni. Upitan misli da je to zato što se ne očekuju nikakvi problemi, kazao je da je razlog tome "prvenstveno strah da im se nešto ne dogodi".