Regija
2

Katolička crkva želi Gotovinu u politici

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Posljednjih dana u Hrvatskoj se uvelike špekulira o tome hoće li oslobođeni hrvatski general Ante Gotovina uskoro uči u politiku.

Iako je najpopularniji hrvatski vojnik nedvosmisleno i u više navrata poručio da "neće uči u politiku i da to nije njegov izbor", te kako želi biti "običan čovjek" i "zarađivati za obitelj", Gotovini malo ko vjeruje.

Analiziraju se tako brojni detalji, Gotovinine poruke s dočeka koji su mu priređivani, sve njegove geste.

Uspoređuje se čak i njegovo ispuštanje goluba mira s onim koji je uoči izbora 1990. godine ispustio preminuli bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, također, svojevremeno general-major bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA). Mediji su otkrili i objavljeni, pa naglo povučeni plakat na kojem Gotovina navodno poziva građane da ga slijede.

Naime, hrvatski mediji nastoje ostaviti utisak da se brižljivo priprema Gotovinin ulazak u politiku, te da i samog generala mnogi potiču na političko angažiranje, od ratnih drugova do Katoličke crkve.

Povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovina, redovni profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i saradnik profesor postdiplomskog programa na sveučilištu u Bologni smatra da je itekako moguće da se Gotovina uključi u politiku.

"Gotovina je trenutno sigurno najpopularnija ličnost u Hrvatskoj i u tom smislu on ima veliki politički potencijal. No, jedino s čim bih se ja suglasio jeste da je Crkva već neko vrijeme u potrazi za trećom političkom opcijom na političkoj sceni Hrvatske, te da su određeni krugovi u Crkvi razmišljali i o stvaranju vlastite partije. A onda da u tom smislu traže i kandidata koji neće biti ateista, jer svi su predsjednici Hrvatske do sada bili ateisti, ma kako oni sebe opisivali. Raniji predsjednici nisu bili ljudi Crkve i to neke krugove, očito, smeta", tvrdi Jakovina za agenciju Anadolija (AA).

Međutim, on podsjeća da su sve klerikalne stranke u hrvatskoj povijesti imale katastrofalne rezultate, i to u različitim razdobljima.

"Ali, ta želja u Crkvi postoji. Gotovina bi mogao biti njihov izabrani kandidat. On je, očito, vjernik. Ali, to nije samo po sebi zadano. Premda, velim, Gotovina ima najveći politički potencijal. No, ako misli na sebe, onda će se kloniti bilo koga, dakle, i HDZ-a, i SDP-a, pa treće opcije. Mada je on, sudeći po njegovim izjavama, trenutno najbliži lijevim strankama. Također, on je puno bliže istinskom tumačenju kršćanstva nego je to 99 posto Crkve u Hrvatskoj", kazao je Jakovina, upozoravajući da niko u politici ne može biti čist.

Kolumnista hrvatskog "Jutarnjeg lista" Inoslav Bešker ocijenio je kako se Gotovina doima kao čovjek na putu za Pantovčak, to jeste da bude novi predsjednik svih Hrvata, što bi, po mnogima, on i mogao biti.

"Gotovina, naime, nije stranački kandidat, samo bi mu to još falilo. Pitanje je je li čak i svoj kandidat ili sasvim iskreno kaže da u politiku neće. Čini se, međutim, očevidno da je on kandidat Katoličke crkve, ili barem u Nadbiskupiji zadarskoj, čiji je nadbiskup sada i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije", napisao je Bešker.

Profesor filozofije politike na Zagrebačkom sveučilištu Žarko Pukovski smatra, također, kako je Gotovinin odmjereni govor na skupu u Zagrebu dobar znak i može značiti kako se vidi na nekoj od političkih dužnosti.

"Želim upozoriti da je Ante Gotovina čovjek koji sebe vidi kao kandidata za neku veliku političku dužnost i on će jako paziti što radi u sljedećim tjednima i mjesecima", izjavio je Puhovski.

Katolička crkva duguje mnogo na stvaranju gotovo svetačkog i mučeničkog oreola generala Ante Gotovine.

To potvrđuju brojna bdijenja i mise uoči i nakon oslobađanja Gotovine i Mladena Markača. Mnogo o odnosu Katolička crkva – Gotovina govore i ocjene upravo spomenutog zadarskog nadbiskupa dr. Želimira Puljića.

"Raduj se, zemljo Hrvatska! Jer ovim današnjim činom završava tvoja dugogodišnja muka oslobodilačkog rata, poraća i svih teških godina koje smo proživljavali, ne samo u tegobnom ratu okupacije, nego i u poratnom vremenu kad su se različite teorije iz naše domovine i inozemstva širile oko kvalifikacije svega što se kod nas događalo. Uistinu, imamo se pravo svi radovati, zbog toga što je činom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču konačno završen obrambeni rat", rekao je predsjednik HBK mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, na konferenciji za medije u Zadarskom ordinarijatu.