Hrvatska
0

Karamarko: "Nastavak borbe protiv korupcije rezultirat će novim hapšenjima"

FENA
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas kako je logično da nastavak borbe protiv korupcije rezultira novim hapšenjima ne želeći pritom, kako je rekao, nikoga apostrofirati i ni u koga upirati prstom.

"Nisam najavio nova hapšenja, već da će borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala imati svoj kvalitetni kontinuitet, a posljedica te borbe mogu biti hapšenja", rekao je Karamarko odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na moguća uhićenja i istrage protiv pojedinih ministara, o čemu nagađaju mediji.

"Ne bih se usudio u tom smjeru davati izjave iako nitko nije zaštićen i nedodirljiv, što dokazuju i naše zadnje akcije", rekao je Karamarko novinarima na svečanosti u Policijskoj akademiji u povodu završetka kampanje "Živim život bez nasilja".

Na pitanje hoće li istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u Austriji zakomplicirati njegovo izručenje Hrvatskoj, odgovorio je da ona predstavlja komplikaciju samo kad je riječ o dinamici izručenja. Dodao je da se i u Austriji, ako su ondje počinjena neka kaznena djela, mora odgovarati.

Ponovio je kako nema krivca za Sanaderov bijeg jer za njegovo hapšenje nije bilo nikakve zakonske osnove do ukidanja imuniteta i raspisivanja tjeralice.

"Da smo ga uhitili na Bregani, to bi bilo nelegalno uhićenje i protupravno lišavanje slobode, što bi koristilo samo njemu i onima koji pokušavaju nametnuti tezu da se radi o političkom progonu", ustvrdio je Karamarko.

Na pitanje u kojoj je fazi istraga protiv bivšeg ministra unutarnjih oslova Ivice Kirina, odgovorio je kako ne može komentirati predmete koji su u ovlasti USKOK-a.

Kirina su USKOK-ovi istražitelji u oktobru ispitali u sklopu istrage vezane uz aferu "Fimi medija". Mediji su tada objavili da je ispitan kao osumnjičenik za zloptrebu položaja i ovlasti jer je i njegovo ministarstvo poslovalo s marketinškom tvrtkom "Fimi medijom" preko koje se, sumnja USKOK, izvlačio novac iz ministarstava i državnih tvrtki.