Regija
19

Karamarko: Dodikov diskurs potiče relativizaciju zločina u BiH i Hrvatskoj

FENA
Tomislav Karamarko (Foto: EPA)
Tomislav Karamarko (Foto: EPA)
Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak, reagirajući je na izjave predsjednika Republike Srpske, da javni diskurs Milorada Dodika potiče relativizaciju srpskih zločina u BiH i Hrvatskoj i pozvao ga je da ne dovodi u pitanje istinu o stradanju Hrvata i Bošnjaka u RS, saopćeno je iz hrvatske Vlade.

"Zaista je nevjerovatno da neko kao što je Milorad Dodik, osoba koja ne priznaje genocid u Srebrenici, a koji se dogodio praktično jučer, javno govori o načinu kako bi Hrvati, Srbi i Bošnjaci trebali razvijati svoje odnose. Upravo javni diskurs kojim se koristi Milorad Dodik potiče relativizaciju srpskih zločina u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, a Hrvatsku konstantno pokušava dovesti u vezu s ustaškim režimom", rekao je Karamarko, a prenosi Hina.

On je pozvao Dodika da "ako se zaista želi posvetiti razvoju ozbiljnog dijaloga, ne dovodi u pitanje istinu o stradanju Hrvata i Bošnjaka u onom dijelu Bosne i Hercegovine kojeg su nazvali Republika Srpska", navodi se u saopćenju.

Dodik je optužio Karamarka da promovira proustašku politiku pri tom ga dovodeći u vezu i sa zločinima iz Drugog svjetskog rata.

Komentirajući podršku što ju je Karamarko dao banjalučkom biskupu Komarici zbog njegovog zalaganja za prihvatanje istine o stradanju Hrvata na teritoriju današnje RS tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, Dodik je banjalučkim "Nezavisnim novinama" u ponedjeljak kazao kako nije bio nikakve potrebe da se banjolučki biskup i prvi potpredsjednik hrvatske Vlade uopće bave takvim temama jer su "Srbi i Hrvati riješili svoje međusobne odnose".