Blic
0

Karadžića prijavio anonimni dojavljivač

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Haškog bjegunca prijavio je Sigurnosno-informativnoj agenciji (BIA) anonimni dojavljivač šest sedmica prije nego što je uhapšen u blizini Beograda prošlog ponedjeljka, 21. jula navečer, tvrdi beogradski "Blic" od nedjelje.

U jednom od ureda BIA-e zazvonio je telefon, te je "ozbiljni muški glas" kazao da nekakav alternativac s bijelom bradom i sijedom kosom putuje po Srbiji i drži predavanja o zdravom životu.

"Provjerite, meni njegov glas jako liči na Karadžićev", kazao je anonimni dojavljivač i spustio slušalicu, doznaje "Blic" u krugovima bliskim istrazi.

Ta je dojava zabilježena, te je BIA nakon provjere zaključila da je informacija istinita.

Šest sedmica prije nego će biti uhapšen, piše list, nadzirano je kretanje "iscjelitelja" Dragana Davida Dabića, što je znalo tek nekoliko ljudi, među kojima i donedavni načelnik BIA-e Rade Bulatović, čovjek od povjerenja bivšeg premijera Vojislava Koštunice.

Uhapšeni Karadžić kod istražnog suca odmah je priznao svoj identitet, te je tvrdio da je prije dovođenja u Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak navečer, tri dana bio zatvoren u nekoj prostoriji.

"Nikoga nije optuživao, ni na koga nije bio ljut. Samo je rekao da njegovo hapšenje predstavlja početak kraja Republike Srpske", navodi izvor "Blica".

Isti izvor dodaje da je Karadžić na saslušanju, osim lične karte na ime Dragana Dabića predao i platnu karticu Raiffeisen banke, iskaznicu beogradskog Gradskog prometnog poduzeća s markicom za mjesec juli, određenu svotu dinara i eura, te vjenčani prsten i lančić.

Optužnice Haškog suda, navodi list, Karadžić je uzeo bez riječi, a jedinu emociju je pokazao kad je doznao da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Miroslav Lajčak, nije dopustio njegovoj porodici dolazak u Srbiju u posjetu.

"Ništa nije rekao, ali se po očima i izrazu lica vidjelo da ga je ta informacija pogodila", rekao je sugovornik nedjeljnog "Blica".