{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić traži izuzeće sudije

S
20.8.2008. u 08:53
0
9
Karadžić traži izuzeće sudije
0
Karadžić traži izuzeće sudije
Radovan Karadžić zatražio je izuzeće pretpretresnog sudije Alfonsa Orija zbog "sukoba interesa" i sumnje da će on nepristrasno postupati u procesu, prenose srbijanski mediji.
U zahtjevu predsjedniku Haškog suda Faustu Pokaru od 15. augusta Karadžić je podsjetio da je Ori osudio bivšeg predsjednika Skupštine RS Momčila Krajišnika na "drakonsku" kaznu od 27 godina zatvora, iako optuženi nije imao nikakvu izvršnu funkciju, niti je mogao da izdaje naredbe, ili da utiče na njihovo donošenje.

"Razumljivo je da je Ori zainteresovan da se ta njegova presuda održi i nekako potvrdi, što bi moglo da se ostvari i kroz pristrasno i neobjektivno postupanje u slučaju protiv mene", naveo je Karadžić.

On je istakao da je Ori u procesu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nezakonito postupao, otežavao položaj optuženog i osporavao njegova prava, što je i potvrđeno odlukom žalbenog vijeća.

Navodeći da Ori ima "lični interes" u procesu, Karadžić je podsjetio da je Ori sudio bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislavu Galiću, i to na štetu optuženog, kako u pogledu utvrđivanja činjeničnog stanja tako i u pogledu kazne.

Karadžić smatra da bi učešće holandskog sudije "sigurno rezultiralo brojnim neregularnostima i ometanjem odbrane" jer, kako je naveo, "postoji zainteresovanost Orija za ishod ovog slučaja".

On je podsjetio da je Ori, kao advokat, "uticao na uslovljavanje" bosanskog Srbina Duška Tadića da da "teške" izjave koje, kako je naveo, imaju uticaja i na ostale slučajeve.

Karadžić je izrazio "posebnu zabrinutost" zbog postupanja Orija u procesu protiv bivšeg lidera OVK-a Ramuša Haradinaja, ističući da je i Tužilaštvo izrazilo veliku rezervu u pogledu rada ovog sudije.

"Prilikom mog prvog pojavljivanja, sudija Ori onemogućio mi je da iznesem precizne argumente koji se tiču moje fizičke sigurnosti, u pogledu zainteresovanosti nekih krugova u SAD i NATO za moju fizičku likvidaciju o čemu svjedoči i prethodni glavni tužilac Karla del Ponte i njen portparol Florans Artman u svojim knjigama", zaključio je Karadžić, koji će se o krivici izjasniti 29. augusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: