ICTY
0

Karadžić ponovno traži dokumente o sporazumu s Holbrookeom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Isključivi predsjednik Republike srpske" i vrhovni zapovjednik njezinih oružanih snaga od 17. decembra 1992. Radovan Karadžić ponovno je zatražio od Tužilaštva Haškog suda (ICTY) da mu dostavi informacije koje ima o sporazumu što mu ga je svojevremeno ponudio bivši predstavnik SAD-a Richard Holbrooke garantirajući mu imunitet pred ICTY-em, objavio je ovaj sud.

U zahtjevu koji je podnio 14. oktobra, a koji je u četvrtak objavljen, Karadžić traži da mu Tužilaštvo stavi na raspolaganje sve podatke koje ima o sporazumu koji je "oko 18.-19. jula 1996. godine sklopio s Holbrookeom" kako bi na osnovu toga mogao podnijeti zahtjev za odbacivanje optužnice.

U podnesku Karadžić od Tužilaštva zahtijeva informacije prikupljene od 1996. do danas o "zahtjevima da se Radovan Karadžić ne progoni " i one o "propustima da se on uhapsi u tom periodu i o razlozima za to".

On također traži od Tužilaštva podatke o odnosu "pregovaračkih napora SAD-a u Bosni" od 1995. do 1997. godine i napora Ujedinjenih nacija i njihovih organa kao što su Vijeće sigurnosti, Opća skupština, ICTY, UNPROFOR i drugi.

Zahtjev se odnosi i na informacije u vezi s odnosom između SAD-a i članica UN-a, uključujući i Kontakt grupu tokom mirovnih pregovora u Bosni i Hercegovini u periodu 1995.-1997. godine, prenio je Tanjug.

Karadžić objašnjava da mu je uvid u te dokumente neophodan kako bi pripremio svoju odbranu u okviru koje tvrdi da mu je Holbrooke obećao da ga ICTY neće sudski goniti pristane li se potpuno povući iz javnog života.

Karadžić je početkom oktobra isti zahtjev uputio sudskom vijeću, koje ga je uputilo na haško tužilaštvo.

Karadžić je optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini i za druge zločine počinjene u razdoblju 1992.-1995. godine.