Kurir
0

Karadžić nije lagao o dogovoru s Holbrookom

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski list Kurir u današnjem izdanju objavio je kopiju sporazuma Karadžić - Holbrook o kome se špekuliše već godinama i o kome je jučer govorio i sam Karadžić. Kako piše novinar Kurira, ovaj sporazum postoji i stupio je na snagu 1996. godine.

Ovaj ekskluzivni dokument kojim se garantuje bezbjednost i sloboda bivšeg lidera bosanskih Srba navodno su potpisali haški bjegunac Radovan Karadžić i američki pregovarač Richard Holbrook.

Karadžić se, baš kao što je i sam istakao, sporazumom koji ima tri odlomka obavezao da će podnijeti neopozivu ostavku na sve državne i partijske funcije, a zauzvrat američka vlada na sebe preuzima obavezu Karadžićeva osiguranja, financiranja i smještaja te obavezu da neće ni na koji način utjecati na dužnosnike i rukovodstvo Karadžićeve stranke SDS.

U sporazumu koji je dostavio Kurir stoji: "Do trenutka ostavke Radovan Karadžić neće donositi partijske ili državne odluke niti uticati na druge da ih donose, ukoliko se one bave sledećim odlukama: 2-1 ratne operacije na teritoriji BiH; 2-2 dislociranje civilnog stanovništva; 2-3 međunarodni ugovori - vojni, bezbednosni; 2-4 naimenovanje državnih, partijskih, regionalnih, lokalnih funkcionera; 2-5 dislociranje finansijskih sredstava".

U drugom dijelu sporazuma precizirane su obaveze druge strane: "Vlada SAD stavlja na raspolaganje Radovanu Karadžiću sumu od 600.000 dolara u lokalnoj valuti. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću rezidencijalni objekat na lokaciji koja je prethodno ugovorena. Vlada SAD stavlja na raspolaganje Karadžiću fizičko obezbeđenje od najmanje šest ljudi".

Na kraju se navodi da će se Karadžićevo ugrožavanje sporazuma tretirati kao "ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma" te će biti sankcionirano, a sam ugovor se može raskinuti i "sporazumno ili na inicijativu vlade SAD-a".