Rasim Ljajić
0

Karadžić i Mladić nisu bili u kontaktu

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s Haškim sudom (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je da su u toku "bukvalno dnevne aktivnosti" na pronalaženju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da Mladić i Radovan Karadžić nisu prethodnih godina bili u kontaktu.

Naglasivši da se mora ukloniti glavna prepreka na putu Srbije ka EU, Ljajić je listu "Danas", odgovarajući na pitanje o tome ko skriva Mladića, rekao da nikakve državne strukture u tome ne učestvuju, da je uz Mladića "vrlo mali broj ljudi koji zna o njegovom kretanju".

Najavljujući nastojanje da se Mladiću što prije uđe u trag, on je istaknuo da se bije bitka s vremenom, s obzirom na to da glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz dolazi sredinom novembra u posjetu Beogradu, što je posljednja posjeta prije podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a 15. decembra.

Ljajić smatra da "ne postoji više mogućnosti za napredak saradnje, osim izručenja Mladića". "Postoji nekoliko kategorija za koje pretpostavljamo da mogu biti trag do Mladića", rekao je Ljajić, upitan o indicijama o finansijerima Mladićevog skrivanja.

Ljajić je istakao da Karadžić i Mladić ni na koji način nisu bili u kontaktu prethodnih godina.

Ljajić je kazao da je 3. novembra 1999. godine Mladić pozvao tadašnjeg visokog funkcionera MUP-a i pitao kako to da on kao srpski general i državljanin Srbije nema ličnu kartu i da mu je tada funkcioner odgovorio da će dobiti ličnu kartu za dva sata, što se i dogodilo, a da ta lična karta nije uvedena u sistem, niti je Mladić dao svoje otiske prstiju.

"Strane službe nisu angažirane, ali prihvatamo svaku dobru uslugu i informaciju koja dođe i od stranih službi sigurnosti", rekao je Ljajić, navodeći da "ima mnogo dezinformacija nekih službi sigurnosti, koje odvlače pažnju" .

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s ICTY-em je naglasio da "nema lovaca na glave i stranih službi koje vršljaju po Srbiji". On je istaknuo da ni Karadžić ni Stojan Župljanin nisu uhapšeni na osnovu anonimne dojave, već isključivo kao rezultat rada državnih službi.

Ljajić je rekao, prenosi Tanjug, da se više i ne osvrće na prijetnje koje mu zbog njegovog angažmana stižu u valovima i da je indentificirana zemlja, odakle su upućivane telefonske prijetnje, "čak i osoba".