Ohridska nesreća
0

Kapetanu potonulog broda jednomjesečni pritvor

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kapetanu broda, koji je juče potonuo u Ohridskom jezeru kada se utopilo 15 bugarskih državljana određen je jednomjesečni pritvor, saopšteno je iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ohridska policija podnijela je krivične prijave protiv 23-godišnjeg kapetana broda Sotira Filevskog i njegovog pomoćnika zbog osnovane sumnje da su počinili teško djelo protiv bezbjednosti ljudi i imovine u saobraćaju.

Oni su sumnjiče da se nisu pridržavali propisa bezbjednosti u brodskom saobraćaju čime su doveli u opasnost ljudske živote.

Nakon saslušanja, istražni sudija osnovnog suda u Ohridu odredio je Filevskom jednomjesečni pritvor, dok će pomoćnik kapetana biti pušten.

Kako je saopšteno iz makedonskog MUP-a brod "Ilinden" je u momentu nesreće prevozio 57 putnika, od kojih su većina bili bugarski turisti.

U nesreći je poginulo 15 bugarskih turista uzrasta od 22 do 76 godina, a spašena su 42 putnika, među kojima i dva člana posade.

Iz makedonskog MUP-a navode da je nakon podvodnog snimanja utvrđeno da je brod potonuo nakon pucanja jedne od sajli.
Brod "Ilinden" proizveden je 1924. godine u Regensburgu, u Njemačkoj. Posljednju tehničku provjeru obavio je u maju ove godine, kada nisu ustanovljeni kvarovi. 

Prema dokumentaciji brod, koji je u vlasništvu Filevskog, registrovan je za 43 putnika i imao je svu potrebnu dokumentaciju.