Regija
0

Kapetan JNA Lazarević osuđen na sedam godina zbog granatiranja Zadra

FENA
Zadar
Zadar
Kapetan bivše JNA Aleksandar Lazarević danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zajedno s još 20 jugoslavenskih časnika, pod vodstvom generala Momčila Perišića, sudjelovao u granatiranju Zadra.

Lazarević, koji je od cijele grupe jedini dostupan hrvatskom pravosuđu, je u ponovljenom postupku osuđen za ratni zločin u kojem je, po tvrdnjama tužiteljstva, poginulo najmanje 30 osoba, a nanasena je i velika materijalna šteta.

Ista je grupa još 1997. bila osuđena u odsutnosti na dugogodišnje zatvorske kazne. Sud je po 20 godina zatvora tada izrekao Perišiću, Miliću Potpari, Iliji Brankoviću, Stojanu Vučkoviću, Nikoli Germancu i Spasoji Čojiću. Na 15 godina zatvora bili su osuđeni Duško Gojković i Miroslav Bobić, a 14 godina Senaid Grba, Milet Rudić i Lazarević.

Svi osim Lazarevića i dalje su nedostupni hrvatskom pravosuđu, a njega je krajem listopada prošle godine temeljem raspisane tjeralice bosanskohercegovačjka policija uhitila na graničnom prijelazu sa Srbijom.