Vuk Jeremić
0

Kandidatura za članstvo u EU do kraja godine

SRNA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da postoji mogućnost da do kraja godine dođe do deblokade Prelaznog sporazuma Srbije sa EU i podnošenja kandidature za članstvo u Uniji.

"Nadam se da će uskoro biti uspostavljen državni konsenzus u Srbiji oko EU, baš kao što je to učinjeno i kada je reč o Kosovu", rekao je Jeremić.

Prema njegovom mišljenju, članstvo u EU je centralni strateški prioritet Srbije i neće ga omesti približavanje Pokretu nesvrstanih, od kojeg Srbija može imati samo koristi.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Jeremić je za list "Danas" rekao da će pitanje njegovog statusa  biti otvoreno poslije mišljenja Međunarodnog suda pravde o nelegalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti te srpske pokrajine. 

"Priština će biti 'saterana u ćošak' i prvi put motivisana da bude pronađeno kompromisno rešenje za status Pokrajine", smatra srbijanski šef diplomatije. 

On je rekao da uvjerenje da su novi pregovori o statusu Kosova realna opcija temelji na činjenici da status Kosova nije razriješen. 

"Diplomatskim, političkim i pravnim sredstvima suprotstavili smo se pokušaju secesije. Nadam se da će u skoroj budućnosti, recimo već 2010. godine, nakon presude Međunarodnog suda pravde, doći do međunarodnih okolnosti u kojima neće biti alternative obnavljanju statusnog dijaloga", ocijenio je Jeremić.
Na pitanje zašto bi Albanci ponovo pregovarali, ministar inostranih poslova Srbije je rekao da će nakon presude Međunarodnog suda pravde biti stvorene okolnosti u kojima neće biti novih priznavanja, niti će biti moguće da Kosovo pristupi nekoj međunarodnoj organizaciji.

"Ako mišljenje bude onakvo kakvo očekujemo, zemlje koje do tada nisu priznale Kosovo imaće još više razloga da ostanu na takvom stanovištu. Mislim i da u diplomatskom smislu neće biti teško zaustaviti aplikacije tzv. žRepublike Kosovož za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Verujem, dakle, da će biti moguće izolovati Prištinu i da će ona iz tog stanja moći da izađe samo kroz postizanje dogovora s Beogradom", ocijenio je Jeremić.