{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kandić: REKOM je naš izlaz iz prošlosti

F
29.6.2011. u 18:21
0
6
Kandić: REKOM je naš izlaz iz prošlosti
0
Kandić: REKOM je naš izlaz iz prošlosti
Nataša Kandić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Proces REKOM, koji danas ima podršku stotine hiljada ljudi iz post-jugoslovenskih zemalja, pokrenuli smo Fond za humanitarno pravo i ja jer verujemo u ostvarenje ideje o osnivanju REKOM, reagirala je danas Nataša Kandić, izvršna direktorica FHP-a.
- Radićemo predano, kao i do sada, da države u region osnuju REKOM. Proces REKOM niko ne može zaustaviti - ni Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, ni Edin Ramulić iz Udruženja Izvor iz Prijedora, koji već tri godine, kad god im nedobronamerni novinari ponude prostor, viču da je REKOM propao i da su FHP i Nataša Kandić potrošili milione eura.

Nakon prikupljenih 500.000 potpisa podrške Inicijativi za osnivanje REKOM ušli smo u treću, pretposlednju fazu ovog procesa: institucionalizaciju Inicijative REKOM, koja počinje predavanjem Inicijative, peticije i Predloga Statuta REKOM vlastima u regionu nekdašnje SFRJ. Predali smo predsedniku Hrvatske, Predsedništvu BiH, i vlastima u Sloveniji.

Crna Gora je već pokrenula proceduru za Inicijativu REKOM, a do polovine jula 2011. godine, zahtev za osnivanje REKOM-a predaćemo i predsednicima Srbije, Kosova i Makedonije.

Očekujemo da svi državni poslovi oko osnivanja REKOM mogu biti obavljeni do kraja 2012. godine, i da REKOM bude osnovan u prvoj polovini 2013. godine. Do tada, ja i FHP ostajemo u centru aktivnosti za osnivanje REKOM.

Opšte je poznato da sam ja aktivistkinja za ljudska prava koja voli da stvara i da vidi rezultate. Tako je i u vezi sa Inicijativom REKOM. Osmišljavam aktivnosti i sa timom saradnika naposredno sam angažovana na aktivnostima koje vode ostvarenju ideje o osnivanju REKOM-a, koje obuhvataju pisanje izveštaja, dokumenata, promocija inicijative na ulici i u medijima, političko zagovaranje, i dr.

Zbog sadašnjih i budućih poslova nemam vremena da sedim u Koordinacijskom telu koje nadzire provođennje odluka Skupštine Koalicije za REKOM. To je jedini razlog zašto sam mesto u Koordinacijskom veću prepustila drugoj osobi a za sebe zadržala tehničku poziciju u Sekretarijatu Koalicije za REKOM.

U vezi sa navodima o trošenju novca i prevarama donatora, finansijski izveštaji i izveštaji revizora su dostupni javnosti na web sajtu zarekom.org. Osim finansijskih izveštaja FHP, na Internetu nema finansijskih izveštaja državnih organa, kao ni izveštaja nevladinih organizacija koje deluju u regionu. To dovoljno govori", saopćila je Nataša Kandić, izvršna direktorka FHP, članica Koalicije za REKOM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: