{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kandić: REKOM je naš izlaz iz prošlosti

F
29.6.2011. u 18:21
0
6
Kandić: REKOM je naš izlaz iz prošlosti
0
Kandić: REKOM je naš izlaz iz prošlosti
Nataša Kandić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Proces REKOM, koji danas ima podršku stotine hiljada ljudi iz post-jugoslovenskih zemalja, pokrenuli smo Fond za humanitarno pravo i ja jer verujemo u ostvarenje ideje o osnivanju REKOM, reagirala je danas Nataša Kandić, izvršna direktorica FHP-a.
- Radićemo predano, kao i do sada, da države u region osnuju REKOM. Proces REKOM niko ne može zaustaviti - ni Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, ni Edin Ramulić iz Udruženja Izvor iz Prijedora, koji već tri godine, kad god im nedobronamerni novinari ponude prostor, viču da je REKOM propao i da su FHP i Nataša Kandić potrošili milione eura.

Nakon prikupljenih 500.000 potpisa podrške Inicijativi za osnivanje REKOM ušli smo u treću, pretposlednju fazu ovog procesa: institucionalizaciju Inicijative REKOM, koja počinje predavanjem Inicijative, peticije i Predloga Statuta REKOM vlastima u regionu nekdašnje SFRJ. Predali smo predsedniku Hrvatske, Predsedništvu BiH, i vlastima u Sloveniji.

Crna Gora je već pokrenula proceduru za Inicijativu REKOM, a do polovine jula 2011. godine, zahtev za osnivanje REKOM-a predaćemo i predsednicima Srbije, Kosova i Makedonije.

Očekujemo da svi državni poslovi oko osnivanja REKOM mogu biti obavljeni do kraja 2012. godine, i da REKOM bude osnovan u prvoj polovini 2013. godine. Do tada, ja i FHP ostajemo u centru aktivnosti za osnivanje REKOM.

Opšte je poznato da sam ja aktivistkinja za ljudska prava koja voli da stvara i da vidi rezultate. Tako je i u vezi sa Inicijativom REKOM. Osmišljavam aktivnosti i sa timom saradnika naposredno sam angažovana na aktivnostima koje vode ostvarenju ideje o osnivanju REKOM-a, koje obuhvataju pisanje izveštaja, dokumenata, promocija inicijative na ulici i u medijima, političko zagovaranje, i dr.

Zbog sadašnjih i budućih poslova nemam vremena da sedim u Koordinacijskom telu koje nadzire provođennje odluka Skupštine Koalicije za REKOM. To je jedini razlog zašto sam mesto u Koordinacijskom veću prepustila drugoj osobi a za sebe zadržala tehničku poziciju u Sekretarijatu Koalicije za REKOM.

U vezi sa navodima o trošenju novca i prevarama donatora, finansijski izveštaji i izveštaji revizora su dostupni javnosti na web sajtu zarekom.org. Osim finansijskih izveštaja FHP, na Internetu nema finansijskih izveštaja državnih organa, kao ni izveštaja nevladinih organizacija koje deluju u regionu. To dovoljno govori", saopćila je Nataša Kandić, izvršna direktorka FHP, članica Koalicije za REKOM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: