Regija
3

Kandić: Na Kosovu diskriminacija Bošnjaka i bosanskog jezika

FENA
Mi Bošnjaci zahtijevamo da osim engleskog, albanskog i srpskog jezika za pripadnike naše zajednice, kao četvrti, bude uvršten i naš bosanski jezik s latiničnim pismom - kazao je u izjavi Feni predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova Sahid Kandić.

Naime, nedavno je na Kosovu počelo izdavanje biometrijskih ličnih karti, na kojima se primjenjuje ustaljena praksa višejezičnosti. Na ličnoj karti uvršten je engleski, albanski i srpski jezik, a bosanski jezik se ignorira.

-Time se ne realizira naše ustavom zagarantirano pravo upotrebe našeg maternjeg, bosanskog jezika i tradicionalnog latiničnog pisma u mjestima u kojima žive Bošnjaci, u općinama Peć, Prizren, Dragaš, Istok, Mitrovica, Leposaviće i td - kaže Kandić.

Podsjeća da je Bošnjački savjet Kosova posredstvom svojih predstavnika u Konsultativnom vijeću za zajednice pri kabinetu predsjednika već inicirao to pitanje, no još uvijek izostaje adekvatan odgovor u praksi.

  • Ovaj administrativni propust vladinih institucija nas posebice pogađa i zbog brojnih drugih primjera jezičke nejednakosti bošnjačke zajednice u administraciji, poput nedostatka formulara, obavještenja, uputstava i drugih javnih natpisa na bosanskom jeziku - navodi Kandić. Dodaje da je to naročito problem za Bošnjake u sredinama u kojima u velikom broju žive i ostvaruju svoja prava i obaveze.

  • Još je nepoštenije prema nama što nam se od strane ovih institucija nameću srpski jezik i pismo, a to nas asocira na pokušaje asimiliranja Bošnjaka iz predratnog vremena. Zato i pozivamo sve pripadnike naše zajednice da ne podižu ovakve lične karte sve dok se ova nepravilnost ne uredi - potcrtao je Kandić.

Apelira na odgovorne u Ministarstvu unutarnjih poslova Kosova i javnu administraciju da se urgentno, adekvatno i savjesno razmotri to pitanje i udovolji nastojanjima Bošnjaka da se u skladu sa svim ustavno-pravnim normama Republike Kosovo ispoštuje osnovno ljudsko i nacionalno pravo pripadnika bošnjačke zajednice, a koji se ovako dodatno opterećuju birokratijom, materijalnim izdacima te drugim neprimjerenim formama diskriminiranja.