Albanci protestvovali u Makedoniji
1

FOTO / Kamenovana zgrada Vlade u Skoplju

SRNA
Deset hiljada Albanaca na protestima u Skoplju (Foto: AFP)
Deset hiljada Albanaca na protestima u Skoplju (Foto: AFP)
U Skoplju, Kumanovu i Tetovu danas su protestovali Albanci nezadovoljni hapšenjem osumnjičenih u policijskoj akciji "monstrum" zbog petostrukog ubistva u blizini glavnog grada Makedonije.

Demonstracije su počele poslije tradicionalne molitve petkom, a učesnici su uzvikivali parole "OVK, OVK", "Stop montiranim procesima" i "Muslimani nisu teroristi" i nosili transparente na kojima je pisalo "Priština, Tirana - etnička Albanija".

Desetak hiljada Albanaca mirno je demonstriralo ulicama Skoplja, sve dok povorka nije stigla do zgrade Vlade, kada je nekoliko prozora polupano kamenicama, a manja grupa pokušala je i da uđe u zgradu, javili su makedonski mediji.	Albanci su protestovali zbog hapšenja svojih sunarodnika, tvrdeći da su istraga i cijeli proces koji je uslijedio "montirani", a pozivi na demonstracije upućivani su putem socijalnih mreža.
Foto: AFP
Foto: AFP
Neimenovani organizatori pozivali su na proteste zbog toga što je makedonska policija, kako je rečeno, saopštila da je petostruko ubistvo počinila "teroristička grupa radikalnih islamista". Isti organizatori pozivaju na proteste i u Tirani, Prištini i Ankari. Protest Makedonaca, čiji organizator nije poznat, trebalo bi da bude održan sutra u 13.00 sati, a njegov cilj je, kako se navodi, sprečavanje širenja radikalnog islama u Makedoniji.
Makedonska policija je početkom maja podnijela krivične prijave protiv pet osoba osumnjičenih da su na direktan i indirektan način učestvovale u petostrukom ubistvu kod Skoplja. Dosadašnja istraga utvrdila je da su tri osobe 12. aprila oko 20.00 sati iz vatrenog oružja ubile pet mladića i da su zatim pobjegli sa mjesta zločina, te da su im još dvije osobe pomogle da pređu granicu i odu na Kosovo.
Foto: AFP
Foto: AFP
Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da je policija pribavila dokaze među kojima su tragovi DNK i listing telefonskih razgovora osumnjičenih koji ih povezuju sa zločinom.