Hrvatska
0

Kalmeta podnio ostavku, Kosor je odbila

SRNA
Predsjednik Vlade Hrvatske Jadranka Kosor odbila je ostavku koju je podnio hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Božidar Kalmeta zbog tragične željezničke nesreće koja se dogodila juče kod Kaštela, saopštila je je danas portparol ovog ministarstva Marina Halužan.

Ona je rekla da posebna komisija, koju čine stručnjaci iz Hrvatskih željeznica, treba da utvrdi sve okolnosti ove željezničke nesreće.

U teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila  juče kod Splita poginulo je šestoro, a povrijeđeno 55 putnika.

Članovi porodica i prijatelji identifikovali su jutros na patologiji Kliničko-bolničkog centra Split svih šest žrtava.

U nesreći su poginuli španski državljanin Gaj Emil Andrić, Francuskinja Loren Bodet, te Zagrebčani Petra Radić, Krešimir Trajbar, Domagoj Alvir i Mirna Rogan, potvrdio je šef patologije splitske bolnice Šimun Anđelinović.

Od ukupnog broja povrijeđenih 44 su hrvatska državljana, troje Francuza, dvoje Australaca i po jedan državljanin Švedske, Velike Britanije, Srbije, Španije, Pakistana i Slovenije.

Među njima je sedam teže povrijeđenih, a 14 je zadržano na liječenju.  U splitskoj bolnici ističu da niko od njih nije u životnoj opasnosti.
Policija i stručnjaci Hrvatskih željeznica još istražuju uzroke jučerašnje tragične nesreće nagibnog voza u Rudinama kod Kaštela.

Uprava Hrvatski željeznica  odbacila je sva nagađanja o uzrocima nesreće koja su se pojavila u medijima, pa i tvrdnju željezničara Siniše Macelića koji smatra da je nesreću uzrokovalo hemijsko sredstvo naneseno na prugu, neposredno prije nailaska voza.

Voz je, prije nego što se zaustavio na rubu provalije, udario u nekoliko stijena čime je izbjegnuta gora tragedija. 

Hrvatski mediji saznaju da je pruga na toj dionici remontirana prije dvije godine, a da je voz nedavno prošao tehnički pregled. 

Iz smjera Labina Dalmatinskog u pomoć nastradalima upućen je protivpožarni voz, takozvani robel, koji je pri samom prilazu mjestu nesreće izgubio kontrolu nad kočnicama i izletio iz šina, ali niko nije povrijeđen.

U avgustu prošle godine nagibni voz je na istoj relaciji iskočio iz šina između Gračaca i Malovana, ali nije bilo povrijeđenih. 
Samo dva mjeseca kasnije došlo je do još jednog iskakanja na relaciji Zagreb-Split između Ličkog Lešća i Perušića, kada je nagibni voz naletio je na odron kamenja i zemlje koji su uzrokovale jake kiše, ali nije bilo žrtava.