Zagreb
0

Kaliniću 1,5 godina zatvora zbog dva lažna pasoša

FENA
Sretko Kalinić (Foto: Interpol)
Sretko Kalinić (Foto: Interpol)
Sretko Kalinić, zloglasni pripadnik tzv. zemunskog klana, nepravomoćno je danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen na 1,5 godinu zatvora, jer je pomoću lažnih podataka i dokumenata 2006. i 2009. pribavio dva hrvatska pasoša.

Sudac Rafael Krešić Kaliniću je za svaki lažni pasoš dosudio po 10 mjeseci zatvora te odredio jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i po dana.

Kaliniću je ujedno ukinut pritvor u tom predmetu. No, istovremeno počinje teći ekstradicijski pritvor koji mu je početkom augusta odredio zagrebački Županijski sud zbog izručenja Srbiji gdje je u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu premijera Zorana Đinđića te na još 40 godina zatvora zbog drugih ubistava, otmica i ostalih teških kaznenih djela. Kalinić ima pravo žalbe u roku osam dana, no ima pravo i odreći se te žalbe no tek kad pismeno dobije presudu.

Kalinić je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen jer je pomoću lažne osobne iskaznice na ime Drago Cesar 2006. uspio u zagrebačkoj policiji dobiti hrvatsku putovnicu. U siječnju 2009. isto je učinio u hrvatskom konzulatu u inozemstvu dobivši putovnicu na ime Milivoja Mandića.

Sretko Kalinić jedan je od najopasnijih i najbrutalnijih pripadnika tzv. zemunskog klana koji je zbog načina na koji je izvršavao ubojstva i druga teška kaznena djela dobio nadimak Zver. Rođen je u Zadru 1974., a prebivalište ima u Glišanima kod Obrovca i otac je jednog djeteta. Na sudu je izjavio da je nezaposlen i da nema nikakvu imovinu.

Sretko Kalinić uhićen je u lipnju ove godine u Zagrebu nakon što ga je drugi pripadnik zemunskog klana Miloš Simović ranio na zagrebačkom Rakitju. Simović je ubrzo uhićen pri pokušaju bijega u Srbiju, a Kalinić se oporavio u zagrebačkoj bolnici. Nedavno je pristao na izručenje Srbiji, a prošlog je tjedna izručenje odobrio i hrvatski ministar pravosuđa.

Proteklih dana mediji nagađaju da bi Kalinić već sutra mogao pod jakim mjerama osiguranja zrakoplovom biti prebačen u Beograd.