Regija
0

Kalfin: Nećemo crne rupe na Balkanu

FENA
Bugarska je odlučila da prizna nezavisnost Kosova jer je zbog izostanka dogovora Beograda i Prištine stanje bilo veoma loše. Mi sada možemo samo da ispravimo štetu i limitiramo negativne posljedice - izjavio je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" šef bugarske diplomatije Ivajlo Kalfin.

Za Bugarsku je, nastavio je on, osnovni kriterij prilikom priznanja bio da se osigura mogućnost da cio region napreduje ka Evropskoj uniji i da se ne stvaraju crne rupe na Balkanu.

"Svi znamo da postoji realna opasnost da Kosovo to postane i zato je neophodno da provedemo Ahtisaarijev plan", dodao je Kalfin.

On smatra da je u prošlosti napravljena greška, jer je Kosovo, tokom međunarodnog protektorata UN-a, u potpunosti politički bilo odvojeno od Srbije.

"Ako i sada napravimo istu grešku sa sjevernim dijelom Kosova u odnosu na Prištinu, onda bismo mogli da povučemo vrlo opasan okidač mijenjanja granica. Sjever treba da učestvuje u političkom životu Kosova, a kosovski Srbi treba da budu aktivni igrači na kosovskoj političkoj sceni. Svaka podjela na etničkoj osnovi bi bila opasna za region, ali i za Srbiju u budućnosti", smatra ministar vanjskih poslova Bugarske.

Prema njemu, ako se dozvoli odvajanje sjevera Kosova, "onda ćemo imati puno problema i nasilja. Smatram da je Ahtisaarijev plan vrlo dobar za zaštitu Srba i da im omogućava da štite svoja prava. Istovremeno im omogućava da imaju i državljanstvo Srbije, dakle dvostruko su zaštićeni. A preko njih Srbija može i dalje, na neki način, da bude prisutna na Kosovu".

Što se tiče predstojećih izbora u Srbiji, Kalfin smatra da EU ne treba da utječe na kampanju, ali "treba jasno da stavi do znanja da su vrata EU širom otvorena za Srbiju".

"Srpski birači treba da odluče kojim putem će zemlja da krene. Ako se Srbija opredijeli za evropski put, ona može i da prestigne sve zemlje u regionu koje su trenutno ispred nje i da vrlo brzo, poslije Hrvatske, postane član EU", ocijenio je Kalfin.

On je na kraju istakao da evropske integracije Srbije nemaju veze s Kosovom.

"Štaviše, EU ne želi ništa da uradi što bi moglo da se protumači kao povezivanje pitanja Kosova s evropskim integracijama Srbije", zaključio je Ivajlo Kalfin u intervjuu za "Novosti".