Crna Gora
0

Kalamperović očekuje nastavak pregovora sa Srbijom

FENA
Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović očekuje da će pregovori sa Srbijom oko dvojnog državljanstva biti nastavljeni.

Ovo očekivanje, rekao je, proizilazi iz činjenice da Crna Gora još uvek nije konstatovala da su pregovori završeni.

U intervjuu za praznični broj dnevnika "Dan", Kalamperović tvrdi da crnogorsko zakonodavstvo ne pravi razliku u odnosu na države čije državljanstvo ima crnogorski državljanin, prenosi u nedjelju Tanjug.

Podsjetio je da su do sada održane četiri runde razgovora o sporazumu o dvojnom državljanstvu s predstavnicima Srbije i da se, između ostalog, tim dogovorom želi odrediti ko se smatra dvojnim državljaninom među osobama koje već imaju državljanstvo obje države.

  • Iako je veći dio ugovora usaglašen, ostale su značajne razlike u stavovima delegacija, a što je posljedica različitih riješenja u zakonima o državljanstvu Crne Gore i Srbije, kazao je crnogorski ministar.

Kalamperović, za koga mediji navode da neće biti član nove vlade jer odlazi u penziju, podsjetio je da drugo državljanstvo građani Crne Gore mogu zadržati ukoliko su ga stekli poslije 3. juna 2006. sve do potpisivanja bilateralnog sporazuma sa zemljom čije državljanstvo su stekli, najduže godinu dana od dana usvajanja Ustava Crne Gore.