Abeceda demokracije
11

Kako je Pernarova stranka nezakonito koristila budžetski novac u Hrvatskoj

Klix.ba
Ivan Pernar
Ivan Pernar
Iako nisu bili parlamentarna stranka, stranka Abeceda demokracije svejedno je iz državnog budžeta u protekle tri godine dobila 764.000 kuna. Na taj iznos imali su pravo jer je član njihove stranke bio Ivan Pernar, ujedno član Živog zida.

Nakon što je Državna revizija utvrdila da je taj novac korišten na sumnjiv i nezakonit način i sve prijavila DORH-u, Ivan Pernar javnosti je poručio da se po uputi predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića odlučio ispisati iz Abecede demokracije, prenosi Jutarnji.hr.

Ta stranka tako više ni na papiru neće imati niti jednog zastupnika, niti će biti parlamentarna, što zapravo nije ni bila protekle tri godine.

Novac koji će biti isplaćen Abecedi demokracije utvrđen je na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sistem 18. januara ove godine, baš na dan kada je javnost bila upoznata, kako se navodi, s financijskim akrobacijama Ivana Pernara.

Odluka koliko će novca poreznih januara, tri dana nakon što je javnost bila upoznata da je Državna revizija, koja je pročešljala finansijske izvještaje sada već bivše Pernarove stranke, cijeli slučaj prijavila DORH-u jer su revizori utvrdili da je 91 hiljada kuna potrošeno nepravilno, da za navedene rashode stranka nema dokumentaciju iz koje bi se mogla utvrditi vrsta i količina obavljene usluge, te za rashode reprezentacije - koga su ugostili.

Uprkos tome, stranci Abeceda demokracije, čiji član više nije Ivan Pernar, jer mu je tako naredio Sinčić, koji mu je i dopustio da bude u dvije stranke, svaka tri mjeseca na poseban račun stizat će tačno 91.790 kuna i 69 lipa.

Abeceda demokracije imala je pravo na državni novac kao i sve ostale stranke jer je u vrijeme konstituiranja ovog saziva Sabora imala jednog zastupnika - Ivana Pernara, a to pravo omogućio joj je trenutni Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.