{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako je izbjeglička kriza natjerala države bivše Jugoslavije da sarađuju

5.11.2015. u 13:57
0
13
Kako je izbjeglička kriza natjerala države bivše Jugoslavije da sarađuju
0
Kako je izbjeglička kriza natjerala države bivše Jugoslavije da sarađuju
Analizirajući globalni problem izbjegličke krize Washington Post naglašava kako je taj problem u posljednje vrijeme zbližio države koje su 1990-ih godina ratovale na Balkanu.
Balkanska ruta je trenutno najčešći put kojim izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana žele doći do zemalja zapadne Evrope. Mnogo je problema s kojima se suočavaju države na Balkanu, a prije svega Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Ipak, kako navodi Washington Post, upravo je ova kriza pokazala da države koje su donedavno bile često u sukobu sada zajednički mogu rješavati važne probleme. Tako se navodi da su vlasti Srbije i Hrvatske odnedavno uspostavile prekograničnu saradnju te zajednički vrše transport i kontrolu izbjeglica.

Saradnja svih država regiona od velikog je značaja zbog najava da sve veći broj zemalja želi zatvoriti svoje granice, kako je to uradila Mađarska.

Washington Post navodi i jučerašnju historijsku sjednicu dviju državnih vlada BiH i Srbije. Iako nije bilo razgovora o izbjegličkoj krizi navodi se kako su učinjeni krupni koraci u cilju poboljšanja međusobnih odnosa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: