{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kada i kako će biti izručen Karadžić?

F
FENA
28.7.2008. u 16:49
0
4
Kada i kako će biti izručen Karadžić?
0
Kada i kako će biti izručen Karadžić?
Foto: AFP/HO
Iako se očekivalo da će se tokom jutarnjih sati u ponedjeljak saznati da li je na rješenje o ispunjenosti uvjeta da bivši predsjednik RS Radovan Karadžić bude izručen Haškom tribunalu stigla žalba njegovog advokata, to se još uvijek nije dogodilo.
Rok za žalbu, naime, istekao je u petak u ponoć - ali zbog mogućnosti da je ona do tog roka poslana poštom, pojavila se nova dilema: da li postoji striktan zakonski rok do kada se čeka da neko pismo eventualno stigne u sud, navode dopisnici BBC-a iz Beograda.

Pojedini advokati spominju okvirni rok od pet dana, a spekulira se i mogućnošću da je žalba poslana iz Republike Srpske, navodi se u izvještajima medija.

Svetozar Vujačić, advokat Radovana Karadžića, isključio je mogućnost da njegov branjenik bude izručen Haagu u ponedjeljak tokom dana.

"Nije sporno da će Karadžić biti izručen Haškom tribunalu, ali se za sada ne zna kada će to biti", rekao je Vujačić.

Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić, potvrdio je u nedjelju medijima u Srbiji da je žalba na rješenje o izručenju Haagu zaista poslana poštom prije isteka zakonskog roka, ali o tome još uvijek nema nikakvih dokaza.

Žalba na odluku suda se, navode mediji u Srbiji, razmatra ukoliko je upućena do isteka roka. Kada sud primi žalbene spise, počinje da teče rok od tri dana da se o njoj izjasni krivično vanraspravno vijeće.

Ukoliko vijeće odbije žalbu, rješenje o ispunjenosti pretpostavki postaje pravnosnažno i dostavlja se Ministarstvu pravde, koje potom donosi odluku o predaji okrivljenog Haagu.

Nakon dolaska u Holandiju, Radovan Karadžić bi trebalo da se pojavi pred sudijama Tribunala kako bi se izjasnio o optužnici.

"Nekoliko dana nakon dolaska, sudija pretresnog vijeća će zakazati prvo pojavljivanje pred sudom i tada bi Radovan Karadžić mogao, ukoliko to odluči, da se izjasni o krivici. Međutim, on može da odluči da tu odluku odloži za još 30 dana", rekla je portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić medijima u Beogradu.

Radovan Karadžić će, prema najavama njegovih advokata, u Hagu zahtijevati da se brani sam, kao i Vojislav Šešelj i prije njega Slobodan Milošević.

Optužnica Karadžića tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina.

U Haagu je, navode izvještači, sve spremno za dolazak Radovana Karadžića, ali niko u Tribunalu ne zna kada će se on tačno pojaviti u pritvoru.

Holandski novinari koji pred sudom čekaju, kako kažu, "da se nešto desi" rekli su BBC-u da vrijeme prekraćuju uglavnom čitanjem:

"Počeli smo u utorak prošle sedmice - radimo po smjenama, svaka smjena traje 10 sati. Čekanje, čekanje, čekanje... Dosta čitamo, tu iza ugla je benzinska pumpa na kojoj kupujemo sendviče, kafe, čajeve... Imamo kompjutere pa možemo da čitamo vijesti, ali vijesti - nema. Niko ne zna kakva je situacija."

Jedan od njih napominje da se ne zna ni kako će tačno Karadžić biti dopremljen - helikopterom, kolima ili u policijskoj marici:

"Milošević je 2001. godine iznenada došao helikopterom, tako da to uopće nismo uhvatili. Njegov dolazak su snimili samo amateri koji su se popeli na krov, sa koga se vidi dvorište zatvora. Za Karadžićev dolazak ima nekoliko scenarija - najnoviji je da će sletjeti helikopterom u krug jedne kasarne, koja se nalazi oko kilometar i po odavde, i da će onda u policijskoj marici biti prebačen u zatvor. Ali to je samo jedna od varijanti koje se spominju."

U međuvremenu, Odbor za odbranu i sigurnost Skupštine Srbije zaključio da je Radovan Karadžić uhapšen u skladu sa zakonom i jednoglasno usvojio prijedlog da od Bezbjednosno-informativne agencije, Vojnobezbjednosne agencije i Vojnoobavještajne službe zatraži pismenu informaciju o hapšenju Karadžića.

Na sastanku je konstatirano da prijetnje smrću predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, kao i bilo kojem drugom građaninu, te nasilje nad novinarima, pozivi na linč, govor mržnje i nasilničko ponašanje dovode do "opasnog zaoštravanja političkih prilika u Srbiji".

Odbor je pozvao sve učesnike u javnom i političkom životu da se uzdrže od takvog ponašanja.

Prethodno je ministar policije Ivica Dačić izjavio da su u pretresu stana u kojem je boravio Radovan Karadžić "pronađene kopije materijala iz generalštaba Vojske RS".

"Pronađeni su i rukopisi, rokovnici i fotografije", rekao je ministar policije Dačić na sjednici Odbora za sigurnost, i ponovo negirao učešće pripadnika MUP-a Srbije u lociranju i hapšenju Karadžića.

On je rekao da je policija po hapšenju obavila pretres njegovog stana po naredbi istražnog sudije, sačinila zapisnik i predmete koji su privremeno oduzeti predala sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: