Regija
0

Kaczynski: nagađanja o datumu ulaska Hrvatske u EU idu sve do 2011.

FENA
Datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju nije utvrđen, ali ako Hrvatska provede reforme i ispuni obveze može se očekivati da uđe 2009. godine, izjavio je u četvrtak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s poljskim šefom države Lechom Kaczynskim, koji je, napomenuvši da "nagađanja o datumima idu sve do 2011.", istaknuo kako Poljska nema ništa protiv da Hrvatska uđe što prije.

"Hrvatska treba otvarati nova poglavlja i zatvarati ona koja su već otvorena", istaknuo je Mesić.

Predsjednik Kaczynski je na pitanje o brzini ulaska Hrvatska u Uniju, s obzirom na najnoviju situaciju, izjavio da "nagađanja o datumima idu sve do 2011.", ali da Poljska nema ništa protiv da Hrvatska uđe što prije.

Prema njegovim riječima, najveće europske zemlje su o tome već donijele svoje odluke ali te odluke nisu javno objavljene. Također smatra da se za Hrvatsku prijelomni događaj zbio u ožujku prošle godine na Europskom vijeću.

"Tamo nisu pale nikakve službene odluke, no u politici je katkada tako da nešto službeno nije poznato, ali je zapravo poznato", kazao je poljski šef države. Priznao je da govori "po svom osjećaju", ali da "hrvatski predsjednik zasigurno zna bolje".

"Poljskoj je stalo do otvaranja i proširenja Unije i Hrvatska može računati na našu potporu", istaknuo je visoki poljski gost.