Regija
0

Kacin: Srbija je nakon hapšenja Mladića bliža EU

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Hapšenjem Ratka Mladića Srbija je napravila korak prema Evropskoj uniji, ali je još daleko od početka pregovora o članstvu, ocijenio je u nedjelju za slovensku komercijalnu POP-TV Jelko Kacin, eurozastupnik iz Slovenije i izvjestitelj Evropskog parlamentu o napretku Srbije prema evropskoj integraciji.

"Srbija je sada bliže statusu zemlje kandidata za članstvo, bliže je i dobijanju datuma za pregovore, ali je do pregovora još daleko", rekao je Kacin.

On je dodao da za Srbiju više ne može biti izgovora za ispunjavanje i drugih uslova za približavanje EU-u, te "ozbiljnije provođenje" potrebnih zakonodavnih reformi. Uz to, podsjetio je Kacin, pred Srbijom su i izbori, pa bi se sljedeća godina mogla pokazati kao "biti ili ne biti" za njen napredak na evropskom putu.

Kacin je rekao da je haško tužilaštvo dobro pripremljeno za buduće suđenje Mladiću. "(Glavni tužilac Serge) Brammertz već se dugo priprema, i dokumenti nađeni u Mladićevoj kući već su u Haagu", rekao je Kacin.

Dodao je da protiv Mladića postoji dosta svjedoka, te da će jedan od njih biti i general Philipppe Morillon, jedan od zapovjednika UNPROFOR-a u vrijeme pada Srebrenice i bošnjačkih enklava na istoku Bosne i Hercegovine.