Regija
0

Kacin: EU i regionalni lideri će motriti Nikolićeve poteze

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je u ponedjeljak izvijestio poslanike EP-a tokom plenarnog zasjedanja u Strasbourgu o razvoju situacije u Srbiji nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Kacin je između ostalog istaknuo da je Tomislav Nikolić obećao u više navrata tokom kampanje za predsjednika da će nastaviti voditi Srbiju ka Evropi.

“Imajući u vidu njegovu nacionalističku prošlost, regionalni lideri i Evropska unija će pažljivo motriti njegove prve poteze kao predsjednika Srbije. Posjeta predsjednika Nikolića Bruxellesu u 14. juna je u tom smislu od posebnog značaja”.

Kacin je također pozvao na brzo formiranje srpske vlade, koju čekaju teški zadaci, od ekonomskih do političkih.

Na početku plenarnog zasjedanja predsjednik EP-a Martin Schulz je uputio čestitku novoizabranom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, u kojoj ga je istodobno podsjetio “da se povijest ne smije ponovno pisati jer to nema nikakvu svrhu. Međunarodno je priznato i potvrđeno od Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Haagu da se u Srebrenici dogodio genocid i zločin protiv čovječnosti", javio je u utorak Radio Slobodna Evropa.