Regija
0

Kacin: Bilo bi dobro da Hrvatskoj Srbija "puše za vrat"

FENA
Član Europskog parlamenta iz Slovenije Jelko Kacin izjavio je da bi za Hrvatsku bilo dobro da joj Srbija "puše za vrat" na putu u Europsku uniju jer bi se onda Hrvatska potrudila ubrzati svoje pregovore s Bruxellesom, javlja Hina.

"Ako nemamo Srbiju u procesu približavanja Europskoj uniji, onda dobivamo izrazite teškoće u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji... Čak i Hrvatska će se mnogo bolje potruditi da ispuni uvjete ako joj Srbija bude puhala za vrat", kazao je Kacin.

"Vidjet ćete da će Hrvati u tom slučaju brzo reagirati, kako u Europsku uniju ne bi bili primljeni u paketu sa Srbijom", rekao je Kacin, koji djeluje i kao izvjestitelj o približavanju Srbije EU-u u Europskom parlamentu, govoreći o političkoj situaciji u Srbiji pred nedjeljni drugi krug predsjedničkih izbora.

Kacin je u vezi odluke pred kojom stoje birači u Srbiji rekao da se opredjeljuju između proeuropskog Tadića i Nikolića koji je ranije zagovarao veze s Rusijom iako je kasnije ublažio svoju retoriku jer je, tvrdi Kacin, svjestan činjenice da prema istraživanjima 73 posto stanovnika Srbije želi povezivanje s Europskom unijom.

Kacin ne daje mnogo pažnje kombinacijama o približavanju Srbije Rusiji zbog pitanja Kosova. Rusija pitanje Kosova poteže iz svojih untarpolitičkih potreba, a slično se kad je riječ o pitanju kosovskih Srba ponaša Beograd, ocijenio je Kacin.

Upitan o Kosovu i scenarijima o priznanju od strane članica EU-a, Kacin je rekao da o tome ne može govoriti i da kosovska skupština još nije donijela deklaraciju o nezavisnosti.

"Kosovo je europski problem i EU će na Kosovu ostati još najmanje jedno desetljeće", rekao je Kacin, dodajući da Kosovo od Europe treba ekonomsku. administrativnu i svaku drugu pomoć.