Regija
0

Juščenko: Kosovo nije presedan za Ukrajinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ukrajina ne smatra da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova presedan za druge teritorije koje su također samoproglasile nezavisnost, izjavio je u petak ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

"Kosovo nije presedan, jer Vijeće sigurnosti UN-a koristi različite mehanizme i pravnu regulaciju. Upravo zato taj model koji se ostvaruje na Kosovu ne može se promatrati kao presedan", rekao je Juščenko u Moskvi, objasnivši da kad je riječ o drugim sukobima, Vijeće sigurnosti nije usvajalo rezolucije poput Rezolucije 1244.

Juščenko je agenciji RIA Novosti i TV kanalu na engleskom jeziku "Russia Today" rekao da Kijev još nije formulirao zvaničnu poziciju povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Ukrajina polazi od toga da tok konsultacija još može biti nastavljen", rekao je on i dodao da je tome bila posvećena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, konsultacije ministara vanjskih poslova Evropske unije, kao i da o tome svoju poziciju treba da zauzme OSCE.

"Ukrajina sada provodi konsultacije, između ostalog, s Rusijom, sa svim strateškim partnerima kako bi poslije niza konsultacija donijela pravu odluku", rekao je ukrajinski predsjednik u Moskvi, gdje je učestvovao na neformalnom samitu Zajednice nezavisnih država.