Beograd
0

Jurišić prebačen u Centralni zatvor zbog boljih uslova

SRNA
Bivši ratni čelnik Tuzle Ilija Jurišić je iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu prebačen je prije nekoliko dana u pritvor Centralnog zatvora, a predsjednik Okružnog suda u Beogradu mu je obećao da će pisanu presudu dobiti do 18. novembra - rekao je Srni njegov advokat Đorđe Dozet.

"Jurišić je lično, nakon nedavnog prebacivanja u pritvor Centralnog zatvora, imao službeni razgovor sa predsednikom Okružnog suda u Beogradu Sinišom Važićem, koji mu je obećao da će presuda biti do 28. novembra", rekao je Dozet.

On je naveo da ne zna razlog za prebacivanje u pritvor Centralnog zatvora, ali da se Jurišićeva odbrana obraćala i upravniku zatvora i predsjedniku suda, tražeći normalne pritvorske uslove, jer je Jurišić pet mjeseci proveo u jednoj samici Specijalnog suda koja nije imala struje, vode ni grijanja.

"Da li je to dovelo do ovog prebacivanja, ne znam. Mi nismo tražili premeštanje, nego samo da uslovi u pritovru, u samici Specijalnog suda, poprave. Jurišić je još ljetos, navodno zbog nekog kvara iz prethodne prostorije prebačen u samicu i tu je bio dok nije prebačen nedavno u pritvor u Centralnom zatvoru", dodao je Dozet.

Prema njegovim riječima, u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda Jurišić je rijetko imao i struju, vodu, a grijanje nikad.

On je naveo da je Jurišić prebačen u pritvor u Centralnom zatvoru u grupnu sobu, normalnije je nego u samici, jer ima grijanje.

Što se tiče zdravstvenog stanja Jurišića, advokat je rekao da je njegovo stanje "stabilno loše".

Dozet je rekao da odbrana još čeka 28. novembar, koji je naznačen kao rok do kada bi Jurišić i njegova odbrana trebalo da dobiju pisanu presudu.

Sud u Beogradu osudio je Jurišića na 12 godina zatvora i utvrdio je da je on kao visoki starješina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačila iz tog grada, kada je ubijeno najmanje 51 vojnik, a najmanje 50 ih je ranjeno.