|

Juncker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu

Juncker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu
9
Klix.ba
5.6.2019. u 07:56
17
komentara
9

dijeljenja
Juncker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu Foto: EPA-EFE
Sjeverna Makedonija će najvjerovatnije dobiti datum za pretpristupne pregovore u julu, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.
Juncker je sinoć na zajedničkoj konferenciji sa sjevernomakedonskim premijerom Zoranom Zaevom rekao da će EK dati sve od sebe da se ta odluka donese ovog ljeta, javlja MIA, a prenosi Tanjug.

Zaev je rekao da je uvjeren da će ta odluka biti donesena ovog ljeta ističući da ta zemlja to 100 posto zaslužuje.

"Vjerujem da će tokom ljeta biti donesena odluka o datumu započinjanja pregovora. Nema jače motivacije za cijeli region, kao i za Sjevernu Makedoniju, nego što je EU", rekao je Zaev.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je da je otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom značajno ne samo zbog stabilnosti regiona, već i zbog kredibiliteta EU koja bi tako nagradila tu zemlju zbog napora da se usvoji Prespanski sporazum sa Grčkom.

Prema njegovim riječima, taj sporazum može imati veliki utjecaj na cijeli region.

"Ukoliko zemlja učini sve što se od nje tražilo, a nije adekvatno nagrađena, to nije dobar stimulans. A ako je suprotno, to bi moglo, naprimjer, da pokrene pregovore Beograda i Prištine", rekao je Han.

Kako navodi makedonska agencija o datumu će se raspravljati na sastanku lidera EU 18. juna u Luksemburgu, a na osnovu preporuke EK za otvaranje pregovora objavljene u posljednjem izvještaju o napretku te zemlje, objavljenom krajem maja.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...