Podgorica
6

Juncker: Crna Gora napreduje ka EU bolje od ostalih zemalja zapadnog Balkana

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora, zahvaljujući reformama koje sprovodi, napreduje na putu ka EU bolje od ostalih zemalja zapadnog Balkana.

Juncker je rekao da datum članstva Crne Gore u EU zavisi isključivo od njenih napora u ispunjavanju zadatih kriterijuma, ističući da nije došao da daje prazna obećanja.

"Crna Gora je ostvarila veliki napredak, ali može da se učini još mnogo stvari", istakao je Juncker na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

On smatra da je članstvo u EU prirodno mjesto svih zemalja zapadnog Balkana, ali će to zavisiti od svih kandidata pojedinačno.

"Svi teritorijalni sporovi moraju da budu riješeni. Crna Gora je i u tom smislu primjer za ostale zemlje Balkana", istakao je Juncker i čestitao Crnoj Gori na politici prema susjedima.

Predsjednik Evropske komisije rekao je da ostavka crnogorskog ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića neće imati nikakav utjecaj na evropski put Crne Gore.

Marković je zahvalio Junckeru na podršci i najavio da će Crna Gora u prvoj polovini godine otvoriti dva poglavlja, a da će fokus i dalje biti na ključnim poglavljima - 23 i 24.

"Vrata EU su otvorena i to je podrška koja je jasna. Dobro je da se govori o okvirnom roku za članstvo, za koji smatramo da je realan. Prioriteti kojima će Vlada biti posvećena u potpunosti su evropska agenda, i stabilizacija i rast ekonomije", rekao je Marković.

On je podsjetio da je Vlada usvijila Program pristupanja EU 2018-2020, kao i dinamički plan rada na privremenim i završnim mjerilima pregovaračkih poglavlja.

Marković je rekao da će Crna Gora biti posvećena vrijednostima i ciljevima EU i da o tome nema dileme, kao što nema dvoumljenja da je cijelom regionu evropska budućnost bez alternative.

"I kao što to radimo za sebe, tako ćemo se zalagati i za susjede", poručio je Marković.

Nakon susreta sa Markovićem, Juncker će se obratiti poslanicima Skupštine Crne Gore i razgovarati sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem.