Claudio Bisogniero
0

Jugoistočna Evropa je i dalje prioritet NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jugoistočna Evropa je i dalje NATO-ov prioritet kada se radi o jačanju sigurnosti u regionu, rekao je ambasador Claudio Bisogniero, zamjenik generalnog sekretara Alijanse, na sastanku s generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hidom Biščevićem održanim u ponedjeljak u Bruxellesu, saopćeno je u utorak iz RCC-a.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o područjima od zajedničkog interesa za obje organizacije i načinima na koje mogu zajednički raditi na promoviranju regionalnih projekata koji podržavaju stabilnost i prosperitet u jugoistočnoj Evropi.

Generalni sekretar Biščević informirao je ambasadora Bisognieroa o RCC-ovim projektima čiji je cilj jačanje sigurnosti i smanjenje rizika na polju spriječavanja i zaštite od prirodnih nepogoda, uključujući i osnivanje regionalnog centra za suzbijanje požara i uspostavljanje regionalnog mehanizma osiguranja od prirodnih nepogoda, navodi se u saopćenju.

Biščević je naglasio je potrebu da jugoistočna Evropa nastavi i dalje da zauzima značajno mjesto u programu rada međunarodne zajednice, te potrebu da se izbjegne dovođenje u bezizlazan položaj i nestabilnost, kao i da se stvori klima pogodna za društveni i ekonomski razvoj.

Dvojica zvaničnika sastali su se nakon otvaranja RCC-ovog Ureda za vezu u Bruxellesu koji će služiti kao spona između zemalja jugoistočne Evrope i evroatlantskih institucija.

Kao nasljednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Vijeće za regonalnu suradnju (RCC) pomaže regionalnu suradnju te podržava europske i evroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi. Vijeće se u svom radu fokusira na šest prioritetnih područja: ekonomski i društveni razvoj, energetika i infrastruktura, pravosuđe i unutrašnji poslovi, sigurnosna suradnja, izgradnja ljudskih potencijala, te parlamentara suradnja kao tematika koja prožima sva područja, podsjećaju iz RCC-a.