|

Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu

Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu
0
F
FENA
26.11.2011. u 19:19
31
komentara
0

dijeljenja
Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu Čedomir Jovanović
Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je danas predsjednika Srbije Borisa Tadića da građanima saopći istinu o porazu politike prema Kosovu koja je vođena godinama.
Jovanović je na tribini Preokreta u Novom Sadu kazao da je do 9. decembra, kada se u Bruxellesu odlučuje o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, neophodna demokratska građanska mobilizacija društva.

"Mi smo strašno pogriješili na Kosovu. Mi smo 1989. godine otišli na Kosovo polje kao horda i s porukom da, ako i ne znamo da radimo, znamo da se bijemo. Krenuli smo ka nebu, a završili u najdubljoj rupi. To su činjenice koje treba jasno i glasno reći građanima Srbije", rekao je lider LDP-a, javila je Beta.

Jovanović je ocijenio da je evropska ideja u Srbiji do krajnosti kompromitirana, jer je postala alibi "za sve i svašta", dodavši da je zato neophodan dijalog u društvu u kojem će učestvovati i politički akteri i institucije i istaknuti pojedinci "zbog katastrofe koja nam se kontinuirano dešava godinama".

Jovanović je naveo da je zbog pogubne i neodgovorne politike koja se u Srbiji vodi i poslije 2000. godine Vojvodina došla u situaciju da je od najrazvijenijeg postala nerazvijeni region. "Moraju se uvažiti činjenice, među kojima je i to da se Vojvodina, koja počiva na evropskoj ideji, gubi i nestaje jer se mi kao društvo sve vrijeme obračunavamo s evropskom idejom", ocijenio je on.

Lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocijenio je da je u Srbiji unazad 200 godina jedina konstantna ideologija nacionalistička. On je kazao da je preokret nužan jer se dospjelo u ćorsokak i u zemlji vlada strah i neizvjesnost „u kom pravcu se krećemo“.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković upozorio je da je preostalo svega nekoliko dana da se građanima kaže istina o kosovskom problemu, te da je alternativa preokretu ka evropskim integracijama zapravo preokret u 90-e godine. "Naš Preokret je apel i vapaj, ali i podrška Vladi i predsjedniku Srbije da hitno promijene gubitničku kosovsku politiku, kako barikade na Jarinju i Brnjaku ne bi postale barikade našem putu u Evropsku uniju", poručio je Drašković.

Drašković je kazao da je jedini izlaz iz sadašnje situacije da se ustavna preambula koja govori o tome da je Kosovo neodvojivi dio Srbije proglasi neostvarivom, a time i neobavezujućom. "Suverenitet nad Kosovom izgubljen je 1999. godine i nije ga izgubio Tadić, već ondašnji režim koji je Srbiju gurnuo pod NATO bombe", rekao je Drašković.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...