{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jovanka Broz - od glamura do zaborava

F
20.10.2013. u 16:21
0
90
Jovanka Broz - od glamura do zaborava
0
Strane novinske agencije prenijele su danas vijest o smrti Jovanke Broz, udovice bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, uz komentare da je, nakon smrti supruga bila zaboravljena, ali i da je tokom njegovog života uživala u razmetanju i glamuru.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Britanska agencija Reuters objavila je da je umrla "Jovanka Broz, koja je tri desetljeća bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države pošto je rat razorio socijalističku federaciju koju je izgradio njen muž Tito".

Rođena u Hrvatskoj, Jovanka je prvo bila medicinska sestra u partizanima tokom Drugog svjetskog rata, zatim Titova lična tajnica, a na kraju je 1952. postala njegova žena.

Tito je bio 32 godine stariji od nje i nalazio se na čelu federacije od 22 miliona stanovnika, koja je balansirala između istoka i zapada tokom "hladnog rata".

Za razliku od bezličnih i ozbiljnih komunističkih lidera sovjetskog bloka, Tito i njegova supruga su uživali u razmetanju i glamuru, navela je britanska agencija.

Američka agencija AP je objavila da je umrla "udovica bivšeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita", koja je s njim bila u braku gotovo 30 godina.

Tito, čiji su se gerilski borci - partizani borili protiv njemačkih nacističkih okupatora tokom Drugog svjetskog rata, došao je na čelo Jugoslavije nakon završetka rata, naveo je AP i dodao da je on sve do svoje smrti 1980. godine gvozdenom rukom vladao multietničkom federacijom.

Nasljednici Tita na čelu države su kasnije Jovanku Broz lišili njenih prava, uslijed čega je ona praktično bila u kućnom pritvoru, navela je američka agencija.

Francuski AFP je naveo da je "udovica bivšeg jugoslavenskog komunističkog diktatora Tita preminula danas uslijed zastoja u radu srčanog mišića", dodavši da je ona nakon muževe smrti "provela oko 30 godina u izolaciji i siromaštvu".

Jovanka Broz, na koju su Titovi politički saradnici sumnjali da je planirala državni udar, stavljena je nekoliko godina prije smrti muža 1980. u gotovo kućni pritvor, navodi francuska agencija.

Jovanka se poslednji put u javnosti pojavila na Titovoj sahrani u maju 1980. godine, a nakon njegove smrti je bila prisiljena da napusti nekadašnju kraljevsku palatu, u kojoj je bračni par Broz živio u luksuzu, naveo je France-Presse.

Tada su Jovanki oduzeti lični dokumenti, koji su joj srbijanske vlasti ponovo uručile tek 2009. godine, kad je dobila i penziju, dodaje agencija.

Hrvatski Jutarnji list objavio je vijest da je "otišla nekadašnja kraljica komunističke Jugoslavije", koja je "svojom pojavom i tragičnim životom najbolja personifikacija te nesretne zemlje koja je nestala u vihoru krvavog rata".

"Mlada, jedra partizanka nakon blistave ratne pobjede i zauzimanja vlasti postaje supruga već tada karizmatičnog partizanskog vođe i 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti' gotovo 30 godina starijeg. Ideološki idealna bračna kombinacija za državu koju je on osmislio, on Hrvat, ona Srpkinja", ocjenjuje Jutarnji list.

List navodi kako je priča o Jovanki Budisavljević, prvoj dami među drugaricama i prvoj udovici Jugoslavije, fascinatna i gotovo holivudska, opisujući je kao "Pepeljugu komunizma: od ličkog čobančeta i partizanske bolničarke do kraljice iz bajke kojoj je svijet bio pod nogama, da bi se kasnije pokondirila i pala u političkim spletkama kojima nije bila dorasla, da bi u starosti završila kao tragična ličnost i paćenica".

"Nesretan završetak kraljice zemlje koja je odavno nestala", zaključuje hrvatski list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: