Regija
0

Jovanka Broz boji se da neće doživjeti kraj ostavinske rasprave

FENA
Jovanka Broz
Jovanka Broz
Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, iznimno je zabrinuta da će se ostavinska rasprava o podjeli Titove imovine toliko razvući da ona neće dočekati završetak rasprave, izjavio je za beogradske Večernje novosti od petka srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Rekao sam joj da će, ako se to dogodi, predstavljati veliku nepravdu", rekao je Ljajić, koji je, kako kaže, s Jovankom Broz u relativno čestom kontaktu.

Ljajić je, navodi se, nekadašnjoj prvoj dami Jugoslavije među prvima čestitao Novu godinu, pozvonivši joj pred vilom u kojoj živi, dan prije dočeka, s velikom košarom cvijeća u rukama.

"Nije se iznenadila, jer smo relativno često u kontaktu i uvijek je posjetim za novogodišnje praznike", kaže Ljajić te navodi da su razgovarali oko sat i pol, i to uglavnom o ostavinskoj raspravi.

Ostavinska rasprava započela je na zahtjev Titova sina Žarka, 14. decembra 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svako dobio ondašnjih četiri hiljade njemačkih maraka.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su privatne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Ročište, na kojem je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, održano je krajem decembra, a uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem oktobra nakon stanke duge više od 20 godina.

Nastavak ostavinske rasprave očekuje se sredinom februara.