{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jovanka Broz boji se da neće doživjeti kraj ostavinske rasprave

F
6.1.2012. u 12:43
0
6
Jovanka Broz boji se da neće doživjeti kraj ostavinske rasprave
0
Jovanka Broz boji se da neće doživjeti kraj ostavinske rasprave
Jovanka Broz
Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, iznimno je zabrinuta da će se ostavinska rasprava o podjeli Titove imovine toliko razvući da ona neće dočekati završetak rasprave, izjavio je za beogradske Večernje novosti od petka srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.
"Rekao sam joj da će, ako se to dogodi, predstavljati veliku nepravdu", rekao je Ljajić, koji je, kako kaže, s Jovankom Broz u relativno čestom kontaktu.

Ljajić je, navodi se, nekadašnjoj prvoj dami Jugoslavije među prvima čestitao Novu godinu, pozvonivši joj pred vilom u kojoj živi, dan prije dočeka, s velikom košarom cvijeća u rukama.

"Nije se iznenadila, jer smo relativno često u kontaktu i uvijek je posjetim za novogodišnje praznike", kaže Ljajić te navodi da su razgovarali oko sat i pol, i to uglavnom o ostavinskoj raspravi.

Ostavinska rasprava započela je na zahtjev Titova sina Žarka, 14. decembra 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svako dobio ondašnjih četiri hiljade njemačkih maraka.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su privatne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Ročište, na kojem je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, održano je krajem decembra, a uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem oktobra nakon stanke duge više od 20 godina.

Nastavak ostavinske rasprave očekuje se sredinom februara.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: