{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jovanka Broz bit će sahranjena u subotu uz vojne počasti

S
21.10.2013. u 16:49
99
64
Jovanka Broz bit će sahranjena u subotu uz vojne počasti
99
Jovanka Broz bit će sahranjena u subotu uz vojne počasti
Jovanka Broz (Foto: Arhiv/Anadolija)
Jovanka Broz bit će sahranjena u subotu, 26. oktobra, u Kući cvijeća u Beogradu, uz sve vojne počasti – odlučio je Organizacioni odbor za sahranu, u dogovoru sa porodicom preminule.
Sahrana će biti u 12.00 sati uz vojne počasti s obzirom na to da je Jovanka Broz bila nosilac Partizanske spomenice i imala čin u vojsci JNA.

Telegrami saučešća mogu se upućivati Nadi Budisavljević na adresu LJutice Bogdana 2, 11000 Beograd i Zori Aleksić na adresu Zimonjićeva 2, 11000 Beograd, saopštio je Organizacioni odbor na čijem čelu je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim LJajić.

Jovanka Broz, udovica doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, preminula je jučer u Beogrsadu u 89. godini poslije teške bolesti.

Očekuje se dolazak velikog broj građana, ali i stranih delegacija.

Sahrani Tita prisustvovalo je 211 delegacija iz 128 zemalja svijeta, među kojima 38 šefova država - kraljeva i predsjednika, pet prinčeva, sedam potpredsjednika republika, šest predsjednika parlamenta, 10 predsjednika vlada, 12 ministara inostranih poslova.

Među njima su bili Muammar Gaddafi, Margaret Thatcher, suprug britanske kraljice Elizabethe, Indira Gandhi...

Jovanka Broz je dobila dva ordena za hrabrost, a nosilac je i Partizanske spomenice.

Tito i Jovanka tajno su se vjenčali 1952. godine, a Tito je bio od nje stariji 32 godine.

Sedamdesetih godina odnos između Jovanke i Tita postao je tema oštrih političkih rasprava, a optuživali su je da radi protiv supruga, da želi vlast, planira puč, da je sovjetski špijun, što je ona negirala.

Posljednje tri godine Titovog života bili su razdvojeni, iako se zvanično nisu razveli.

Poslije smrti supruga 1980. godine Jovanki Broz oduzeli su kuću, imovinu, dokumenta, a ona se povukla se iz javnosti, dok je tek 2009. godine dobila ličnu kartu.

Ona je u augustu u izuzetno teškom stanju primljena u Urgentni centar u Beogradu, a ljekari su konstantovali rak kože. Stanje joj se pogoršalo krajem septembra, od kada je bila povezana na aparat za vještačko disanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: